Varkenspestdreiging Duitsland lijkt over te waaien, alertheid blijft
Bijna een week na de uitbraak van varkenspest op een Duits bedrijf in Emsbüren, nabij de Nederlandse grens, lijkt het gevaar voor een uitbraak in Gelderland over Overijssel over te waaien. Tot op heden is alleen op het uitbraakbedrijf varkenspest geconstateerd. Het ministerie van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen startte vorige week direct een onderzoek naar de bedrijfscontacten, in Duitsland en Nederland.
Het besmette zeugenbedrijf in Emsbüren had onlangs biggen geleverd aan een vleesvarkensbedrijf in Freren. De monsters die op dat bedrijf werden genomen waren alle negatief voor Afrikaanse varkenspest. Wel zijn uit voorzorg de 1.800 vleesvarkens preventief geruimd. Volgen het Nedersaksische ministerie zijn er geen aanwijzingen gevonden voor contacten in Nederland. Overigens meldt deze ook dat hoewel er geen nieuwe besmettingen zijn gevonden het niet volledig is uit te sluiten dat het virus niet meer rondwaart.
Onderzoek loopt nog
De oorzaak van besmetting in Emsbüren is, naar de informatie die de POV, heeft vermoedelijk menselijke handelen gezien de ligging van het bedrijf ten opzichte van andere besmettingshaarden in Duitsland. Maar welke handeling het is geweest, waarmee het virus kan zijn overgebracht is nog onduidelijk. Dit onderzoek loopt nog.
Hygiënemaatregelen
In de beperkingszone rond het Duitse bedrijf bevinden zich 296 bedrijven met in totaal circa 195.000 dieren. De zone strekt zich ook uit tot gebieden in de aangrenzende bestuurlijke regio Grafschaft Bentheim. In deze zones is direct na constatering van Afrikaanse varkenspest een vervoersverbod ingesteld. Dit betekent een verbod op het vervoer van varkens, vlees en vleesproducten en mest vanaf bedrijven in het gebied. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om extra toezicht te houden op hun dierpopulaties en zich strikt te houden aan de geldende hygiënemaatregelen.
Intensievere zwijnencontrole
Ook vindt er extra monitoring plaats van de wilde zwijnen in de getroffen regio. Dat geldt ook voor Nederland. Er wordt intensiever in de grensstreek op dode wildzwijnen gemonitord en bij een ontdekking van een dood zwijn zal deze direct op de varkenspest worden gecontroleerd. Tot op heden zijn er nog geen dode zwijnen gevonden.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: POV, LNV