'Stikstofopgave kan omlaag dankzij klimaatafspraken'
Verschillende ontwikkelingen en overheidsingrepen om de klimaatopwarming tegen te gaan hebben als neveneffect dat de stikstofuitstoot omlaag gaat. Meer automobilisten gaan elektrisch rijden, de industrie gaat de uitstoot van broeikasgassen en van stikstof verminderen, de overheid sluit kolencentrales. Al deze zaken samen zouden de stikstofdeken die over ons land ligt, aanzienlijk dunner maken.
Volgens het NRC zou dat de druk op de ketel aanzienlijk kunnen verlagen. „Dankzij deze bonus kan het kabinet de stikstofopgave voor de landbouw met een kwart tot de helft terugschroeven en zal driekwart van de stikstofgevoelige natuur toch gezond zijn in 2030“, schrijft de krant.
Eind oktober
Tijdens het debat over de stikstofplannen had minister Van der Wal al aangegeven dat de bijdrage van andere sectoren de stikstofdeken dunner maakt, waardoor de landbouw minder zou hoeven te reduceren. Maar zij had daar nog geen cijfers bij genoemd.
Maar de berekeningen van het Ministerie van Financiën lijken daar niet in te worden meegenomen. De minister wacht op de publicatie van de Klimaat- en Energieverkenning 2022 (KEV 2022), die eind oktober door het PBL, het Planbureau voor de Leefomgeving wordt uitgegeven. Het PBL kent de becijferingen van het ministerie niet, vertelt een woordvoerder daar. Het ministerie zelf stelt dat de cijfers puur een theoretische berekening zijn, en geen beleidsadvies.
Kamervragen
Kamerleden Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt hebben naar aanleiding van het bericht vragen gesteld aan het kabinet. Zij willen dat het kabinet de berekeningen van het ministerie uiterlijk morgen met de Kamer deelt, en vragen onder andere wat deze berekeningen betekenen voor de nationale reductiedoelstellingen. Ook hebben ze een spoeddebat aangevraagd over stikstof.