Zo zien agrarische jongeren de toekomst van Groningen
Om het politieke pamflet kracht bij te zetten reisde voorzitter Jarno Rietema, die een op pootgoed gericht akkerbouwbedrijf heeft in Oudeschip, af naar het Provinciehuis in Groningen. Daar overhandigde hij de checklist voor de provinciale politiek officieel aan het CDA Statenlid Jesper Bergsma (foto).
Zeggenschap provincie groot
Het GrAJK vindt het belangrijk al ver voor de Statenverkiezingen aan de bel te trekken omdat de Provincie Groningen veel te zeggen heeft en krijgt over de inrichting van het landelijk gebied, aldus Rietema in een verklaring bij de lijst met aanbevelingen. Daarmee verwijzend naar de actuele crisissituatie rondom de uitvoering van het stikstofreductiebeleid.
Enkele partijen hebben al gereageerd op de uitnodiging van het GrAJK om in gesprek te gaan, vertelt bestuurslid Evelien Drenth. Zij is afkomstig van een Veenkoloniaal akkerbouwbedrijf in Vlagtwedde en werkzaam voor LTO Nederland als sectorspecialist akkerbouw.
Bescherming agrarisch belangen
De lijst met 12 aanbevelingen leest als een ideaalbeeld van de inrichting van Groningen. Bescherming van de agrarische vergunningen, inclusief de mogelijk tot nieuwbouw en uitbreiding van bouwblokken, kleinschalige windenergie overal in de provincie, biobased economy met agrarische grondstoffen stimuleren, geen extra landbouwgrond omzetten in natuur, en de belangen van de gehele agro-keten en de daarmee verbonden werkgelegenheid altijd beschermen bij nieuw te ontwikkelen provinciaal beleid.
Natuur, stikstof en mijnbouwschade
Ook benoemen de Groningse agrarische jongeren actuele politieke thema’s zoals de mijnbouwschade in de provincie en de stikstofcrisis. Provinciale Staten moeten PAS melders en veehouders met een ‘interim vergunning’ legaliseren , voordat er nieuwe stikstofuitstotende industrie wordt gerealiseerd. Bijvoorbeeld in de Eemshaven. Alle mijnbouwschade op agrarische bedrijven, inclusief funderingsschade, moet binnen twee jaar worden opgelost.
GrAJK verwacht van de Provincie Groningen niet alleen natuurinclusieve-en biologische landbouw te stimuleren maar iedereen die wil innoveren ruimte te bieden. Ook verdienen boeren die natuurinclusief werken met oog voor recreatieve belangen een structurele beloning.
Geen utopie
Bij elkaar opgeteld is de lijst met 12 aanbevelingen zeker geen utopie over de toekomst van het Groningse platteland, zegt bestuurslid Evelien Drenth. “Het zijn allemaal realistische aanbevelingen. Wij vinden het belangrijk om trots te zijn op de Groningse agrarische sector en dat te blijven.”