Cubaanse aardappelteelt gebaat bij kennis uit Noordoostpolder
Terug in Cuba gaan zij de opgedane kennis delen met hun collega aardappeltelers. Dit moet er toe bijdragen dat het Nederlandse pootgoed tot de best mogelijke resultaten leidt voor de Cubaanse aardappelsector. Het is de verwachting dat er nog veel winst is te behalen qua hectare opbrengsten.
Beste manier van poten
De Cubanen die in aanmerking kwamen voor de driedaagse training vanuit de Potato Business School in Emmeloord werden op allerlei gebied over de nieuwste inzichten in de aardappelteelt bijgepraat. Bijvoorbeeld over aardappelbewaring, maar ook over vruchtwisseling en rijafstanden bij het poten en de onderlinge afstand van de aardappels in de rij. Ook biologische bestrijding van ziekten en plagen is uitgebreid besproken, niet alleen in de Potato Business School in Emmeloord, maar ook in de praktijk in het veld.
De driedaagse werd georganiseerd in samenwerking met een consortium uit het bedrijfsleven, waaronder de Nederlandse Aardappel organisatie (NAO), het agrofood cluster in Emmeloord en de pootgoed exporteurs. Zij gaven trainingen over hun specifieke expertise.
16.000 ton pootgoed naar Cuba
Dit jaar wordt er naar verwachting 16.000 ton Nederlands pootgoed geleverd aan Cubaanse telers, die sinds 20 jaar in Nederland inkopen doen. Het volume groeit gestaag. De totale Nederlandse pootgoedexport steeg in het seizoen 2021/22 met 0,8 procent naar 736.403 ton, meldt de NAO.
Deze hoeveelheid is 4,1 procent kleiner dan het gemiddelde in de voorbije vijf jaar. Met name in het Midden-Oosten en Azië liep de export terug. De Nederlandse buurlanden Duitsland en België nemen veruit het meeste pootgoed af.