Stadslandbouw valt nog niet mee in Almere

Dat meldt Omroep Flevoland. In Oosterwold hebben de bewoners van de nieuwbouwwijk heel veel vrijheid, maar daar staat tegenover dat ze heel veel zelf dienen te organiseren, zoals de aanleg van wegen, waterpartijen en nutsvoorzieningen. Dat blijkt een (te) grote kluif in de praktijk.
Ook de eis dat de helft van de kavel moet worden gebruikt voor stadslandbouw blijkt voor veel inwoners een probleem, volgens de rapportage: ze hebben namelijk geen verstand van landbouw bedrijven. En de regels rondom voedselveiligheid en hygiëne vereisen meer expertise dan de ‘stadsboeren’ hebben.
Daarnaast verkijken de Oosterwolders zich erop dat het het boeren naast hun dagelijks werk veel tijd kost, schrijven de onderzoekers. Bij een groot deel van de kavels ziet de stadslandbouw er dan ook vooral uit als een grote tuin, en niet als een ‘landje’, is de conclusie.
De onderzoekers stellen daarom voor om die eis in Oosterwold2 te laten vallen. Het idee is nu om de landbouwgrond te clusteren, en te laten bewerken door een professional – een echte boer dus.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Gemeente Almere
Bron: Omroep Flevoland