De ‘Pioniers’ organiseren muziektheater Grondproeven

Bewustwording creëren over gezond voedsel uit de regio is een van de missies van de stichting Pioniers van de Toekomst. Wat dat betreft is het driegangendiner op locatie, waarin producten uit Noordoostpolder centraal staan een beproefd en gewaardeerd terugkerend evenement, als de organisatoren. Er wordt een zogenaamd 80/20 diner gepresenteerd, wat staat voor de verhouding 80 procent vegetarisch en 20 procent dierlijk voedsel, maar ook voor 80 procent producten uit de regio en twintig procent van daarbuiten.
De locatie is dit jaar biologisch landbouwbedrijf BioRomeo aan Zwijnsweg 5 in Ens. Hier worden onder meer regenboogpeen, koolrabi, knolselderij en wilde bietjes geteeld. Restaurant Le mirage uit Emmeloord, tevens enthousiast deelnemer aan de stichting, verwerkt producten uit de Noordoostpolder op delicate wijze in iedere gang van het diner.
Muziekvoorstelling nieuw
Nieuw is de toevoeging van de muziektheatervoorstelling geregisseerd door Titia Bouwmeester. „Het publiek kan niet alleen proeven van lokaal geteelde groenten maar ook van de verhalen van de telers die daar mee verbonden zijn. Acteurs en muzikanten nemen het publiek mee in de uitdagingen waar akkerbouwers nu voor staan”, licht Digni van den Dries toe, die namens de pioniers een voorstelling elders voorproefde. „De voorstelling bestaat uit vier scenes die tussen de gangen gespeeld worden. De consument wordt uitgenodigd om even op de stoel van de boer te gaan zitten. Boeren moeten immers de wereld voeden en tegelijkertijd verduurzamen, terwijl de marges steeds kleiner worden.”
Toekomst verkend
In de voorstelling verkennen twee generaties groentetelers samen de toekomst. Hoe ziet de toekomst van het familiebedrijf er uit? Voor welke keuze staan jonge akkerbouwers? En hoe is het voor ouders om hun bedrijf over te dragen? De voorstelling werd eerder gespeeld bij festival Karavaan in Noord-Holland en ontving daar volgens de organisatoren van het evenement in Ens lovende reacties van publiek en pers. De ingrediënten van het evenement - voedsel, enscenering, tekst en muziek - prikkelen alle zintuigen en bieden het publiek naast een gezellige avond ook nieuwe inzichten. “Je ziet dat er tijdens het diner nieuwe gesprekken ontstaan tussen boer en burger”, aldus Van den Dries. „We weten allemaal dat er veel gaande is qua opinie van de samenleving over de manier waarop we landbouwen. Om die reden roepen we met name landbouwers op om dit te zien en mee te maken met actieve gespreksdeelname.”
Reservering
De dinervoorstellingen worden gehouden op vrijdag 2 en zaterdag 3 september, aanvang 18.00 uur. Op zondag 3 september volgt om 13.00 uur een lunchvoorstelling.
Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Pioniers van de Toekomst