Geen extra maatregelen vanwege droogte in Friesland

„Volgens de laatste berichten houdt de droogte de komende twee weken aan en blijft onze oproep om zuinig om te gaan met water van kracht”, zo meldt Wetterskip Fryslân vandaag in een update over de situatie rondom de droogte. Extra maatregelen zijn volgens het waterschap echter op dit moment niet nodig. „Vanaf volgende week maandag 29 augustus controleren onze medewerkers weer de bij de eerste inspectieronde aangetroffen schades op kwetsbare veendijken. Tot nu toe zijn er geen risicovolle schades aan de dijken ontdekt.”
Water vasthouden
Het Friese waterschap meldt dat het, geholpen door de regen van vorige week, nog steeds voldoende water kan inlaten - dagelijks ongeveer 3,5 miljoen kuub water - vanuit het IJsselmeer. „Hierdoor kunnen we de Friese boezem (stelsel van meren en kanalen) en de poldersloten voldoende op peil houden. Ook kunnen we vanuit Friesland nog steeds voldoende water doorvoeren naar Groningen en Drenthe. Het boezemwater houden we in Friesland zo lang mogelijk vast en voeren we niet af naar het Lauwersmeer. Het lukt nog steeds niet overal, met name in de hoger gelegen zandgronden en de hoogwatercircuits in de veenpolders, om genoeg water aan te voeren. Maar extra maatregelen (zoals beregeningsverboden) zijn op dit moment niet nodig.”
Neerslagtekort
De droogte leidt in andere delen van Nederland wel tot extra maatregelen. „In Friesland is het neerslagtekort van 200 millimeter circa 100 millimeter wel hoger dan normaal in deze tijd van het jaar”, aldus het waterschap. „Maar het tekort is veel lager dan het landelijke gemiddelde van 280 millimeter. Dat komt omdat in Noord-Nederland vooral in de eerste helft van de zomer meer regen is gevallen. Ook heeft de iets lagere temperatuur in het Noorden ervoor gezorgd dat er minder water verdampte. Op dit moment is het voordeel dat we al vrij ver in het zomerseizoen zitten en de dagen korter worden. Hierdoor verdampt er overdag minder water. Voor de komende weken verwachten we dat de hoeveelheid neerslag niet hoger wordt dan de gemiddelde verdamping. Hierdoor blijft het neerslagtekort hoog.”
Rond IJsselmeer
Als de hoeveelheden neerslag in de regio rond het IJsselmeer in de komende periode tegenvallen, dan wordt het waterschap mogelijk geconfronteerd met grotere watertekorten. „Dan neemt de kans ook toe dat we als waterschap meer maatregelen moeten nemen, en keuzes moeten gaan maken over de verdeling van het beschikbare water.”
Lees hier over de droogtemaatregelen in het bericht van Wetterskip Fryslân van vorige week.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel