200 boeren uit Zeewolde openen grootste windpark op land van Nederland

Ruim tweehonderd huishoudens in het projectgebied van 300 vierkant kilometer hebben samen het initiatief genomen en investeerden een half miljard in de ontwikkeling en realisering van het windpark. Met 320 megawatt opgesteld vermogen, produceert het windpark duurzame elektriciteit voor omgerekend zo’n 300.000 huishoudens.
Extra inkomstenbron
Voor de ongeveer 200 betrokken boeren gaat windenergie een stabiele bron van inkomsten vormen naast hun landbouwactivitieiten. Eén van de eigenaren van het windpark is boerin Regina de Groot: „Vroeger was het genoeg om alleen gewassen te verbouwen. De windmolens trekken gezinnen nu door slechte periodes heen.” Volgens De Groot is het belangrijk dat je een gezamenlijke missie hebt. „Er is niemand eigenzinniger dan een boer, maar toch gingen we allemaal dezelfde kant op. Je moet wel het grotere geheel blijven zien en denken in het belang van het project, want anders kom je niet verder. Als ik nu de polder inrijd en al die molens zie dan denk ik, ik ben weer thuis.”
Grootste op land
Windpark Zeewolde is het grootste windpark op land in Nederland. En ter wereld zelfs het grootste windpark dat volledig in handen is van direct omwonenden. „Iedereen in het gebied kon meedoen en financieel participeren. En meer dan 90 procent heeft dat ook gedaan. Dit is echt een windpark van de omgeving.” Aldus de directeur van het windpark Sjoerd Sieburgh.
De stroom is de komende vijftien jaar verkocht aan Vattenfall. Sieburgh Sjoerdsma: „Voor de aandeelhouders was het vooral belangrijk dat er een partij is die voor een lange periode tegen een goede prijs de stroom afneemt.”
Producent van duurzame energie
Vaak is een energiemaatschappij of investeerder (mede-)eigenaar van een windpark. In Zeewolde is het windpark voor 100 procent eigendom van de omgeving. Volgens Sieburgh Sjoerdsma helpt zo’n aanpak om de energietransitie te versnellen. „Je kan je boos maken over de eventuele komst van een windpark. Je kan het ook als een kans zien, het initiatief nemen en ervoor zorgen dat lasten worden omgezet in lusten. En dat is hier gebeurd. Iedereen in het gebied is gaan samenwerken en een hele grote producent van duurzame energie geworden. Daarnaast konden inwoners van omliggende gemeenten ook participeren met obligatieleningen. Dat dit is gelukt, is echt fantastisch!”

Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Windpark Zeewolde