Boerin en fotografe maakt fotoboek met 50 boerengezinnen
Boerin en fotografe. Sjoukje van Warmerdam is beide. Samen met haar man Ronald runt zij een melkveebedrijf met 115 koeien in Aldeboarn. En ze heeft ook nog een baan in de gehandicaptenzorg. Het beruchte stikstofkaartje was voor haar de aanleiding om een fotoboek te maken met foto’s en de echte verhalen van 50 boerengezinnen in Friesland.
Negatief in het nieuws
„Toen de minister van Natuur en Stikstof het beruchte stikstofkaartje presenteerde is er heel veel onrust ontstaan in de agrarische sector. Op het nieuws kwam hierdoor de mooie agrarische sector vaak negatief in het nieuws. En uit eigen ervaring weet ik dat heel veel mensen, ook mensen uit dorpen, die nog nooit of weinig op een boerderij zijn geweest. En hierdoor maar weinig weten over de voedselvoorziening. Hoe kan een land als Nederland het oudste en vooral een eervol beroep als boer zijnde nu zeggen ‘jullie zijn niet meer welkom in Nederland’. Willen wij geheel afhankelijk worden van onze voedselvoorziening en voedselveiligheid vanuit het buitenland? En ook het landschap wat hoort bij Friesland zou voorgoed veranderen.”
Burgers geen idee
Aldus de 46-jarige over het project 'Trots op de boer, de nieuwe generatie’. Daarvoor heeft zij in de afgelopen twee maanden ruim vijftig boerengezinnen uit Friesland mogen fotograferen. „Deze gezinnen hebben allemaal hun verhaal verteld en ze willen graag als de kinderen als ze groter zijn de keuze kunnen hebben om het bedrijf over te nemen.” Een bedrijf wat soms al generaties lang in de familie zit. De boerin-fotografe vertelt dat ze via een oproep op Facebook deed om boerengezinnen te vinden die mee wilden werken. Dat bleek geen enkel probleem. Ze combineerde vaak meerdere afspraken in een bepaalde regio in Friesland om de klus in twee maanden te kunnen klaren.
Belangrijkste rode draad die Van Warmerdam uit de verhalen was dan ook dat iedereen gewoon wil boeren. „En in ieder geval duidelijkheid wat hen te wachten staat. Met dit project wil ik graag de burgers het echte verhaal achter het boerenleven vertellen. Daar hebben burgers vaak geen idee van.”
Natura 2000-gebied
Overigens kunnen Sjouke en haar man Ronald ook uit eigen ervaring meepraten. Ze hebben zelf ook drie kinderen in de leeftijd van 11 tot 17 jaar. Daaronder zit nog niemand die heeft aangegeven eventueel boer te willen worden. „Maar als ze boer willen worden, dan zeg ik ze dat ze naar het buitenland moeten, want het is hier geen doen”, vertelt Ronald van Warmerdam. „Wij zitten in de Lage Venen en dicht bij Natura 2000-gebied van Oordts Mersken. Dat maakt uitbreiding van de stal onmogelijk.”
Klik hier voor meer foto's uit het project.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Sjoukje van Warmerdam