Lokaal voedsel centraal in twee ReceptenRoutes langs boeren

Karlien Meijer, projectleider circulariteit en voedsel bij de Natuur en Milieufederatie Groningen, ontwikkelde de twee ReceptenRoutes vanuit haar passie voor lokaal voedsel. Dat deed ze in samenwerking met Jong Leren Eten, Food Trails en de gemeente Groningen.
Afstand het kortst
„Zelf ga ik ook graag met de fiets op pad om mijn kinderen mee te nemen naar de boerderij, de zelfoogsttuin of een stalletje langs de weg’, aldus de initiatiefneemster. „Om ze te laten zien waar ons eten vandaan komt, hoe het groeit of waar de kaas wordt bereid. En natuurlijk omdat de afstand van lokale voedselproducent naar ons bord zo het kortste is. Zo kwam ik op het idee voor de ReceptenRoutes. Met de ReceptenRoutekaarten in de hand kan iedereen nu op pad. En dan natuurlijk thuis lekker aan de slag.”
Niet te versmaden
De eerste twee ‘routes’ zijn alvast niet te versmaden, meldt Natuur en Milieufederatie Groningen: „Wentelteefjes en pannenkoeken met schapenkaas en stoofpeertjes. Wie van tevoren even belt, kan bij De Oude Melkfabriek in Garmerwolde ook een rondleiding reserveren. Maar alleen de ouderwetse zuivelcarrousel bij de melktap van de familie Bijman in Ten Boer bedienen is voor kinderen al een feestje."
Sustainable Moments Festival
De ReceptRoutekaarten voor Garmerwolde en Ten Boer worden op 21 september uitgedeeld in het Groninger Forum op het Sustainable Moments Festival, waar Groningers van 17 tot 23 september op een speelse manier allerlei inspirerende initiatieven op het gebied van duurzaamheid kunnen ontdekken.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Natuur, Milieufederatie Groningen