Fotoserie: Nieuwste SAC melkcarrousel voor geiten draait in Friese Raerd

Op het Nationaal Geiten Event in Zwolle presenteerde melkmachineproducent SAC de nieuwe 2RO-carrousel buitenmelker. Deze nieuwe draaimelkstal werd al een tijdje uitgetest door Atte (50) en Hanny (47) Wiarda-Galama. Ze melken sinds januari van dit jaar 900 melkgeiten op hun bedrijf. Ook toen ze nog koeien hadden waren ze al fan van een melkcarrousel. De twee wisten dus ook vrij zeker dat ze hun melkgeiten ook in een carrousel wilden melken. Atte: „Je hebt gewoon een constante stroom en het tempo blijft erin. Daar houden we van, het moet efficiënt werken. De carrousel draait altijd door en als we een volle wachtruimte hebben wordt elke stand benut.”
Elke 2,7 seconde
Na wat rondkijken viel de keuze op de melkcarrousel van SAC. In eerste instantie kochten ze de voorganger van dit model, maar SAC was bezig met de ontwikkeling van een nieuw model, de 2RO. „We hadden de carrousel al gekocht maar SAC zocht een proefbedrijf voor het nieuwe model”, vertelt Atte. „De 2RO werd opgebouwd in een loods, we konden nog maar drie stands bekijken. Dat wat we konden zien sprak ons enorm aan. Het ontwerp is simpel en logisch, dat paste ons wel. Daarnaast is alles mooi schoon te spoelen en doordat de bekers, als de geit uit is, worden afgedekt blijven ze schoner.”
De capaciteit van de 2RO-carroussel is hoog. Een melkgeit kan in 2,7 seconden aangesloten worden. Die snelheid komt vanuit het QuickUp systeem. De tepelbekers worden gelijk vanuit het platform gehaald. Bij het optillen begint het systeem automatisch met melken. Daarnaast zijn de tepelbeker licht van gewicht en is de afstand tot de spenen kort.
Verfijnen
Hanny vertelt dat er het afgelopen jaar nog wel wat kleine aandachtspuntjes waren. „Als je een eenspener hebt dan moet er een dop in. Alleen met die dop erin konden de bekers niet worden afgedekt. We probeerden de beker om te vouwen, alleen als een geit er dan tegenaan tikt gaat hij weer lucht zuigen. SAC heeft toen voor ons een kleine beugel gemaakt zodat de beker met dop erin aan de stand blijft hangen.”
Maatschap Wiarda-Galama is proefbedrijf voor SAC. Het systeem werkt volgens Hanny en Atte goed. Her en der is SAC nog aan het verfijnen. Zo willen ze de tepelbekers doorzichtig maken zodat men nog sneller kan zien of een geit wel (of geen) melk geeft.
Open dag
Op zaterdag 24 september opent familie Wiarda-Galama van 10:00 uur tot 16:00 uur de deuren van hun boerderij zodat geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen op het melkgeitenbedrijf. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie over deze open dag is te vinden via deze link.
Bekijk hieronder een fotoserie van het melkgeitenbedrijf.