'Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling' op Springtij Forum

Het project Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling ontving in april een miljoen euro subsidie van het Waddenfonds om de komende vier jaar in een Living Lab op Terschelling te experimenteren met slim waterbeheer, de teelt van grasrassen/graskruidenmengsels die tegen zout en droogte kunnen en met gewassen op zilte grond. Bezoekers van het Springtij Forum krijgen met de presentatie van dit project de kans om het onderzoek en Living Lab in de praktijk te bekijken. Op vrijdagochtend 23 september kunnen ze van 10.45 tot 12.15 uur in de polder van Terschelling informatie krijgen over het project. Hierbij is plek voor vier groepen, die over de vier locaties binnen het onderzoeksgebied rouleren. Deze locaties bevinden zich op en rond de boerderij van projectpartner Renske van Zwol.
Boeren en onderzoekers
Van Zwol zal als boerin op Terschelling het verhaal van haar eigen bedrijf aan de bezoekers gaan vertellen, een belangrijke reden waarom het klimaatadaptatieproject is gestart. Jodi Kuipers, ook boer op het waddeneiland, zal zich met zijn verhaal richten op de polder en de problemen die zijn te verwachten/er al zijn door klimaatverandering. Jesse Wagenaar, projectingenieur aan HVHL, gaat vervolgens in op het onderzoek: wat gaat er allemaal gebeuren? Hij zal meer vertellen over bodemonderzoek en ecologisch onderzoek in het Living Lab. Daarnaast gaat Wagenaar boren naar grondmonsters en plakvallen laten zien waarmee de biodiversiteit in kaart wordt gebracht. Vince Kaandorp van onderzoeksinstituut Deltares neemt bezoekers tot slot mee in het onderzoek naar de verschillen tussen zoet/zout water op Terschelling. Hiervoor onderwerpt hij een aantal monsters uit de Waddenzee, een aantal sloten op het eiland en lokaal grondwater aan een analyse.
Voldoende zoet water
In kustgebieden staat door klimaatverandering de beschikbaarheid van voldoende zoet water van goede kwaliteit onder druk. Veranderende neerslagpatronen, hogere temperaturen en toenemende verdamping leiden tot zoetwatertekorten en toenemende verzilting. De productiviteit van de landbouw en de drinkwatervoorziening staan onder druk en de kwaliteit van de natuur neemt af. Op een eiland als Terschelling is dit in extreme mate het geval door de gelimiteerde waterbronnen, de nabijheid van de zee en de beperkte wateraanvoer van elders.
Slim waterbeheer
Het project Handelingsperspectief Klimaatadaptatie Landbouw Terschelling gaat de komende vier jaar in een Living Lab experimenteren met slim waterbeheer, de teelt van grasrassen/graskruidenmengsels die tegen zout en droogte kunnen en met gewassen op zilte grond. Doel is om meer kennis te verzamelen en te verspreiden over wat succesvol kan zijn voor een klimaatbestendige landbouw op (wadden)eilanden.