Mogelijk naast stoppersregeling ook extensiveringsregeling na pilot Schiermonnikoog
Het CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk ziet in de ervaringen die met het GLB pilot project 'Biodivers boeren op Schiermonnikoog’ zijn opgedaan mogelijkheden voor veehouders in heel Nederland om vrijwillig hun veestapel te verkleinen. Bijvoorbeeld voor boeren die 55 jaar zijn of ouder, maar de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebben.
Geen uitgestelde stoppersregeling
Minister Christianne van der Wal laat in haar vragen beantwoording weten dat het in ieder geval niet mogelijk is een stoppersregeling op langere termijn aan te gaan. Dat zou op hetzelfde neerkomen als de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die door de rechter ongeldig is verklaard. Er mag geen twijfel over bestaan dat de stikstofuitstoot daadwerkelijk daalt.
Dat is wel het geval als er een regeling komt die veehouders compenseert als ze vrijwillig hun veestapel verkleinen. Van der Wal: 'Opzet, werking en bereik van de stoppersregelingen hebben onze voortdurende aandacht. Wij nemen hierbij ook de mogelijkheden voor verkleining van de veestapel, feitelijk extensivering, in ogenschouw. Extensivering, mits blijvend, draagt immers bij aan het behalen van de stikstofdoelen.'
Uit de briefwisseling blijkt ook dat de ervaringen op Schiermonnikoog problemen met het aanpassen van vergunningen opleveren en dat het moeilijk is om vergoedingen voor stikstofreductie op het boerenerf te laten landen.
Werkwijze op Schiermonnikoog
In het GLB project ‘Biodivers boeren op Schiermonnikoog’ verminderen boeren vrijwillig de stikstofuitstoot met circa 30 procent. Het is de bedoeling dat het verlies aan inkomsten wordt ogevangen door een eigen zuivelcoöperatie die unieke streekkaas produceert. Daarnaast streven de boeren naar een natuurrijk, biodivers eiland en willen natuurbevorderende maatregelen nemen zoals strokenteelt, kruidenrijk grasland en beter beheer van de bodem en van weidevogels, die GLB vergoedingen opleveren. Verder willen ze plantaardig afval op het eiland benutten, bijvoorbeeld maaisel uit natuurgebieden verwerken in compost om zo de bodem te verbeteren.