NAJK: ‘Sociaal economische jonge boerentoets nodig bij Europees natuurbeleid’
„We willen graag dat de natuurdossiers in Europa weer in beweging komen”, Vertelt Peter Meedendorp. Meedendorp heeft binnen het NAJK de portefeuille internationaal en is daarnaast akkerbouwer in Groningen. „We zitten met de Belgische boeren in hetzelfde schuitje wat betreft de habitatrichtlijnen, waar de stikstofproblematiek deels uit ontstaan is. Ik heb daarover veel contact met Bram van Hecke (voorzitter van de Groene Kring, red.). Door gezamenlijk in Brussel te gaan staan wilden we aandacht vragen voor de situatie van jonge boeren met betrekking tot het Europese natuurbeleid. Het begint namelijk in Europa, dus wij moeten ook daar zijn waar de eerste inkt op papier wordt gezet.”
Jonge boerentoets
De jonge boeren pleitte in Brussel voor de jonge boerentoets op het Europese natuurbeleid. „Europees natuurbeleid is een complex dossier wat al heel snel specialistisch wordt. Met zo’n jonge boerentoets willen we er in ieder geval voor zorgen dat we betrokken worden bij de beleidsplannen. Beleidsmakers kijken vaak naar de ecologische duurzaamheid van plannen, maar de sociaal-economische duurzaamheid is ook belangrijk. Wat betekent zo’n regel nou voor de beleidsvoering?” NAJK en Groene Kring vinden dat er sprake is van een tunnelvisie als het gaat om natuurbeleid. „Er wordt alleen naar ecologische duurzaamheid gekeken, terwijl jonge boeren ook sociale en economische duurzaamheid nodig hebben om in de toekomst een gezonde boerderij te kunnen bedrijven.”
Gesprek starten
Relatief veel jonge boeren uit Nederland besloten naar Brussel af te reizen. 17 jonge boeren uit heel Nederland, van noord tot zuid, gingen samen met Meedendorp in gesprek met Europarlementariërs en Europese beleidsmakers. Meedendorp: „Iedereen is het wel met ons eens, maar op dat moment kunnen ze nog niks concreet toezeggen. Ons doel was om het gesprek aan te wakkeren, wat volgens mij wel gelukt is.” Verschillende beleidsmakers hebben aangegeven het NAJK en de Groene Kring te willen betrekken bij toekomstig natuurbeleid,zoals het recentelijk gepubliceerde concept van de Nature Restoration Law, een wet die verdere bindende doelen stelt om de natuur te verbeteren.