Brandbrief DAJK: Schade wolven vraagt direct om ingrijpen provincie
'De schade van aangevallen landbouwhuisdieren moet snel en ruim worden vergoed. De subsidies voor afrasteringen kunnen beter worden gebruikt voor schadevergoedingen', stelt DAJK.
Emotioneel
DAJK maakt zich ernstig zorgen over het toenemend aantal aanvallen door de wolf in Drenthe. Schapen, kalveren, volwassen melkkoeien en pony’s zijn afgelopen maanden aangevallen. Voor veehouders niet alleen een financiële strop, maar ook emotioneel zwaar. „Als je in de vroege ochtend je gewonde of zelfs dode dieren in de wei of in de stal vindt, is dat vreselijk”, zegt Tom ten Kate, voorzitter van DAJK. „Wij kunnen niet accepteren dat de wolf meerdere keren landbouwhuisdieren aanvalt. We accepteren niet dat veehouders dit leed wordt aangedaan.”
Eén van de leden van DAJK heeft met het Provinciaal Bestuur van het DAJK gesproken over de ervaringen. Bij drie aanvallen werden bijna 40 schapen gedood of verwond. De helft van de verwonde dieren moest door de dierenarts worden geëuthanaseerd. Op veel meer plekken in Drenthe is het raak.
Verkopen
Niet alleen schapenhouders maar ook melkveehouders worden er moedeloos van. Volwassen melkkoeien, jongvee en zelfs kalfjes op een boerenerf zijn aangevallen. Ten Kate: „We zien dat sommige schapenhouders hun dieren zelfs verkopen. Melkveehouders vragen zich af of ze hun melkkoeien, jongvee en kalfjes nog veilig in de wei kunnen laten lopen. Drenthe is straks een plattelandsprovincie zonder koeien in de wei.”
De provincie accepteert dat de wolf zich in Drenthe heeft gevestigd, vindt DAJK. De organisatie leidt dat af aan dat er een Gebiedscommissie Wolf is ingesteld door de provincie, die zich richt op voorlichting en maatregelen om schapen te beschermen. „Dat klinkt mooi, maar dat gaat niet werken. De wolven hebben namelijk nauwelijks andere prooidieren in onze provincie”, zegt Ten Kate.
Hazen
In Drenthe geldt een nulstand-beleid voor grote hoefdieren als edelherten en wilde zwijnen; goede prooidieren voor de wolf, blijkt op de Veluwe, waar de wolven de landbouwhuisdieren grotendeels met rust laten. In Drenthe moet de wolf het doen met reeën en hazen. „Die zien we dit jaar al nauwelijks meer. Wolven zijn dus aangewezen op landbouwhuisdieren. Ze laten zich niet snel weerhouden door afrasteringen of hekken, want wat moeten ze anders?”
Oproep aan provincie Drenthe
DAJK roept het provinciebestuur in Drenthe op de volgende maatregelen te nemen:
- Alle gedode en gewonde dieren (schapen, koeien, enzovoorts) worden onderzocht op sporen van de wolf (DNA). Voor alle door de wolf gedode, verwonde en opgejaagde dieren krijgt de veehouder binnen 3 maanden een schadevergoeding. De schadevergoeding dekt niet alleen de kosten van de dierenarts en de destructie, zoals nu het geval is, maar ook de kosten van de vervanging van het dier en de kosten van het productieverlies van de door de wolf gedode, verwonde en opgejaagde (en daardoor gestreste) dieren.
- Stop met subsidies voor afrasteringen die niet werken. Steek dit geld in de schadevergoedingen.
- De situatie is problematisch en daarom moet het beleid gericht zijn op ingrijpen. Dat kan door opsporen, vangen en verjagen van wolven. In het geval de wolf andere dieren heeft gedood dan wild, blijft niets anders over dan afschieten.