Ron Iwema ziet kruidenrijk als gezonde investering in milieu, dierwelzijn en geld
„Het wordt gewaardeerd door de melkfabriek en in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)”, aldus Iwema over het zaaien van kruidenrijk grasmengsel. Naast sprekers van Barenbrug en het Louis Bolk vertelde hij tijdens een demodag op zijn erf over zijn motivatie om er mee te beginnen en hoe het hem bevalt. „Het is duurder om te zaaien, maar omdat de melk een andere waardering oplevert, levert het zijn geld ook weer op.”
De organisatie van de kennisbijeenkomst bij Iwema was grotendeels in handen van landbouwcollectief Groningen West en ging uit van de projecten Weide en Water en Vruchtbare Kringloop Noord Nederland – Groningen.
Even zoeken
Iwema heeft wel zijn weg moeten vinden in het omgaan met het kruidenrijk mengsel. Het eerste perceel zaaide hij drie jaar geleden in. „Het komt op je pad. Je moet iets doen voor de biodiversiteit en voor de gezondheid van je koeien. Daarom hebben we anderhalve bunder ingezaaid met een kruidenrijk mengsel van Barenbrug. We hebben die anderhalve bunder niet echt nodig, dus ik experimenteer daar wel vaker op. Samen met de leverancier heb ik toen besloten om er geen kunstmest op te strooien, omdat je het gras niet te veel moest stimuleren. Na anderhalve maand hebben we er toen drijfmest op gereden.”
Toch kunstmest
„Maar de opbrengst viel wel wat tegen, als ik het vergelijk met andere percelen”, vervolgt Iwema. „En ik ben toch al iemand die met een rolmaat door het land loopt om de lengte van het gras te meten… Ik had er ook maar een halve opbrengst van. Maar we doen het nu anders, want we hebben er nu twee maal vijf bunder mee ingezaaid. En dan wordt het serieus. Ik kan het niet maken om op zo’n groot stuk land zo weinig opbrengst te hebben. Ik wil er toch wel een gelijkwaardige opbrengst van afhalen met vijf snee. We strooien er nu wel een halve gift kunstmest op, naast de drijfmest. Het is niet bewezen dat kruidenrijk gras goed is voor de gezondheid van de koeien, maar bij mijn buurman werkt het wel bij zijn schapen. Die hebben minder wormen. Het kruidenrijk mengsel levert namelijk meer mineralen op, vooral calcium en selenium. Maar mijn koeien hebben er in ieder geval al een betere neusbeleving door”, grinnikt Iwema.
De kennisbijeenkomst ging uit van de projecten Weide en Water en Vruchtbare Kringloop Noord Nederland – Groningen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Mark Schuurman