Uitbreiding varkenshouder Hemelum past niet in weidse Friese landschap

Dat het college van burgemeester en wethouders aanvankelijk wel voorstander was van de uitbreiding van de varkenshouderij van 400 naar 900 zeugen, helpt de veehouder niet. Want als het op bestemmingsplannen aankomt, heeft de gemeenteraad het laatste, beslissende woord. En de raad van Súdwest-Fryslân is tegen de uitbreiding, omdat daarmee het open weidegebied rond de veehouderijlocatie aan De Soal te sterk zou worden aangetast. Want de varkenshouderij ligt midden in het overgangsgebied van het glooiende Gaasterland en het lager gelegen veenweidegebied naar de Fluessen toe.
De Raad van State is het eens met de gemeenteraad dat het uitbreidingsplan met een fikse vergroting van de bebouwing gepaard gaat. En dat past niet erg in het beleid om het gebied zo open mogelijk te houden dat zowel vanaf het lage veenweide gebied mooi zicht op het stuwwallandschap blijft en vanaf de gaasten vrij zicht op het veenweidegebied en de meren.
Onderbouwing
De uitspraak is een tegenvaller voor de familie Lorist van de Hemelumer Hoeve. Die had goede hoop dat haar uitbreidingsplan dit keer de eindstreep zou halen. Immers, nog maar drie jaar geleden tikte de hoogste bestuursrechter de gemeenteraad flink op de vingers. Toen bleek de ruimtelijke onderbouwing voor de weigering mee te werken aan de uitbreiding aan alle kanten te rammelen. Toch besloot de gemeenteraad vorig jaar, opnieuw met één stem meer, om het uitbreidingsplan te torpederen. De familie Lorist besloot toen naar de Raad van State te stappen. Die was behoorlijk kritisch over de tweede weigering van de gemeenteraad. Súdwest-Fryslân heeft blijkens de uitspraak de weigering dit keer beter en uitgebreider onderbouwd met ruimtelijke en milieuargumenten.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen