Hoogste levensproductie bij koeien van Rosegaar
Dat blijkt uit de CRV-jaarstatistieken over afgelopen boekjaar (van september tot september). De Drentse veehouder van 62 noemt zijn bedrijf echter niet heel representatief. “Wij zijn aan het afbouwen; we hebben geen opvolger. Met de introductie van het fosfaatrechtenstelsel hebben we al het jongvee weggedaan, sindsdien hebben we dus geen instroom meer van jonge koeien. We zijn niet te vergelijken met een ander bedrijf.”
Toch is Rosegaar daarmee wat aan de bescheiden kant, want ook in 2016 toen hij nog 90 koeien molk, voerde zijn bedrijf al de ranglijst aan van bedrijven met de hoogste levensproductie bij afvoer: ruim 79.000 kilo en bijna 8 lactaties. Zuinig zijn op de koeien en een strikt uiergezondheidsbeleid lag daaraan ten grondslag, vertelde hij destijds aan Veeteelt.
Provimi
Rosegaar voerde vorig jaar ook de ranglijst aan met de hoogste levensproductie van de aanwezige koeien. In de top-3 is verder niets veranderd. Op twee staat het proefbedrijf van Provimi uit Velddriel. Dat realiseert bijna dezelfde productie als Rosegaar, met 5.343 kilo vet en eiwit. Op plek drie staat de familie Oudenes uit Stolwijk met 21 koeien met een gemiddelde levensproductie van 4.544 kilo vet en eiwit.
Koeien van koploper ruim tien jaar
De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de afgevoerde koeien wordt dit jaar aangevoerd door maatschap Mulder uit Nieuwerbrug. De veehouders voerden afgelopen jaar twaalf koeien af met een gemiddelde leeftijd van tien jaar en drie maanden en een gemiddelde levensproductie van 76.413 kg melk met 4,46 procent vet en 3,49 procent eiwit, resulterend in 6.080 kilo vet en eiwit.
De tweede plek is voor melkveebedrijf Brouwer-Leemhuis uit Albergen. De twaalf afgevoerde koeien van dit bedrijf tekenden voor een levensproductie van 5.721 kilo vet en eiwit. Op de derde positie komt maatschap Valk-Jansen uit Dalfsen met 22 afgevoerde koeien met een levensproductie van 5.666 kilo vet en eiwit.
Publicatie jaarstatistieken aangepast
Coöperatie CRV heeft de publicatie van de mpr-jaarstatistieken aangepast. Cijfers over de melkproductie van individuele bedrijven en koeien worden uit privacy-overwegingen niet langer openbaar gemaakt. Veehouders krijgen nog wel hun eigen cijfers op papier en kunnen daarop ook zien hoe hun bedrijf op rollend jaargemiddelde scoort ten opzichte van collega’s.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: CRV