Rechter ziet geen reden extra schadevergoeding miskramen schapen na wolvenaanval
Eerder ging de provincie na enig gesteggel akkoord met een schadevergoeding van 1.090 euro. De Raad van State vindt dat niet voldoende. Die meent dat Drenthe ook nog een financiƫle compensatie moet uit keren voor de vele tijd die de veehouder aan deze schadeprocedure heeft besteed. De wolvenaanval is immers alweer ruim vier jaar geleden en het voeren van procedures nam nogal wat tijd in beslag die hij niet aan zijn schapen en lammeren kon besteden. Alleen daarover moet Drenthe nog een nieuw besluit nemen.
Niet voldoende bewijs
De schapenhouder heeft in deze rechtszaak overigens niet in alles zijn zin gekregen. De Groote eiste ook een schadevergoeding voor miskramen bij vijf andere ooien. Die raakten volgens de veehouder hun vruchten kwijt door de stress en nasleep van de wolvenaanval. De Raad van State vindt evenwel dat de schapenhouder niet met overtuigende bewijzen heeft aangetoond dat de ooien als direct gevolg van de wolvenaanval een abortus hadden. Een abortus kan immers vele oorzaken hebben. Een direct bewijs ontbrak sowieso, aangezien een miskraam in het weiland niet snel te achterhalen is. Want vossen, kraaien en andere dieren eten het 'bewijs' op.
Ook kon de Raad van State uit de jaarlijkse cijfers van geworpen lammeren niet achterhalen dat er in 2018 minder lammeren zijn geworpen. Kortom, Drenthe zal eerst nog een besluit moeten nemen voor een extra schadevergoeding. Mogelijk krijgt de veehouder later nog iets meer schadegeld, maar niet zoveel als de schapenhouder had gewenst.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Guus Daamen