Adema: Keten zal moeten leveren in landbouwakkoord
In het debat had Tjeerd de Groot gesteld dat het kabinet achterliep met de plannen om de landbouw te transformeren. „De stikstofaanpak loopt, maar het landbouwgedeelte van het coalitieakkoord is nog niet uitgevoerd“, wierp hij de pas aangetreden minister voor de voeten. Het coalitieakkoord spreekt van een transitie naar kringlooplandbouw met een goed verdienmodel, waarbij boeren in staat gesteld worden om die transitie te realiseren.
Volgens de minister zijn boeren zeker met die transitie bezig, en zien ze ook kansen voor de toekomst. Maar daarvoor hebben ze ook duidelijkheid nodig, en richting, en zekerheid. En die hebben ze nu niet.
Adema wil ze dat bieden in de vorm van een landbouwakkoord, daarmee een van de aanbevelingen van Johan Remkes volgend. De keten zal volgens hem ook een plek in dat akkoord moeten krijgen. „De keten moet nu gaan leveren“, stelde de minister.
Hij wil daarvoor het gesprek aangaan met die keten, maar tegelijk, voor het geval dat die gesprekken te weinig opleveren, werken aan een pakket juridisch afdwingbare maatregelen. Alles met als doel om het verdienmodel voor boeren robuuster te maken.
„Ik probeer het met de wortel“, stelde hij in de Kamer, „maar de stok staat klaar.“
2023 leerjaar voor GLB
Onder andere Roelof Bisschop had aandacht gevraagd voor akkerbouwers, die nu al teeltplannen maken, terwijl er nog veel onduidelijkheid is over de GLB- en bemestingsregels voor volgend jaar. Adema erkende dat, en zegde toe dat hij op een milde manier zal omgaan met het toepassen van GLB-vereisten in die gevallen. „2023 wordt een leerjaar voor het nieuwe GLB“, stelde hij. Op vragen om die mildheid te specificeren, had hij nog geen antwoord.