Meerderheid Staten in Fryslân: wolf moet bejaagd kunnen worden
De partijen zagen dat er het afgelopen jaar al rond de 200 dieren (schapen, koeien, kalveren en pony's) verscheurd zijn door wolven in Drenthe en Fryslân. CDA en VVD zijn van mening dat de wolf niet past in een dichtbevolkt land waarin robuuste natuurgebieden ontbreken. Ook vinden ze dat het huidige beleid ervoor gaat zorgen dat vee en hobbydieren niet meer geweid worden, wat ook weer gevolgen heeft voor de stikstofuitstoot en biodiversiteit. De twee fracties noemen de situatie onhoudbaar; alleen preventieve maatregelen tegen de wolf zijn - ondanks tegemoetkomingen - te arbeidsintensief, te kostbaar en onvoldoende effectief.
CDA en VVD willen daarom dat Gedeputeerde Staten naar het Rijk gaat om aan te dringen op een lagere beschermingsstatus van de wolf, zodat men deze ook kan bejagen. Ook moet er in Den Haag op aangedrongen worden dat de wolvenpopulatie in gebieden met vee beheerd moet kunnen worden. Daarbij noemen de partijen een voorbeeld uit Spanje, waar het beheer van invloed is op het gedrag van de wolf. In de Spaanse natuur is gebleken dat bij bejaging van de wolf deze meer afstand houdt van de bewoonde wereld.
Een meerderheid van de provinciale staten steunde het verzoek: de motie werd met 29 stemmmen voor en 13 tegen aangenomen. Na Drenthe is Fryslân de tweede provincie die het Rijk vraagt om wolven te kunnen bestrijden.
Meer inzet op preventie
De motie kreeg geen steun van D66, FNP, GroenLinks, SP en Statenleden van Swol en Wiersma. GroenLinks is van mening dat eerst het wolvenplan van het Interprovinciaal Overleg (IPO) geëvalueerd moet worden. Deze werd in 2019 ontwikkeld om de herintrede van de wolf te begeleiden. Aan de hand van deze evaluatie zouden dan eventueel aanpassingen doorgevoerd kunnen worden in het plan.
Ook de Partij voor de Dieren vindt dat er nog te weinig wordt ingezet op preventie, zoals wolfwerende schrikdraden, wolf-proof nachtverblijven en inzet van honden als herders. Marcel Brouwer: „Van de veehouders mag een actievere houding verwacht worden. Er is een susidieregeling voor maatregelen en een wolfconsulent. Wat belet de sector om iets aan preventie te gaan doen?", vraagt hij zich af.
Jacht negatief effect?
De SP en Partij voor de Dieren wijzen op het Faunabeheerplan. Deze staat sinds deze week jacht op wild weer toe in de provincie. Hanneke Goede van de SP reageert: „In plaats van preventie wordt er gepleit op afschot want dat is de makkelijkste weg. Daarbij geeft het CDA aan dat er weinig wild is, want dat wordt weggejaagd. Het wild wordt gejaagd en door te weinig wild moet ook de wolf bejaagd worden. Hoeveel wild gaat er nu afgeschoten worden?"
Na het betoog van haar ontstond er wat ophef in de statenzaal, toen Goede vroeg in hoeverre er bij de indieners van de motie, Marten Dijkstra (VVD) en Attje Meekma (CDA), sprake is van belangenverstrengeling. Beide zijn melkveehouders in een gebied waar de wolf leeft of waar de wolf zich mogelijk gaat uitbreiden. De voorzitter en commissaris van de Koning Arno Brok greep gelijk in. „Dit kan absoluut niet. Bij thema's als dit kunnen boeren niet gekoppeld worden aan belangenverstrengeling. Je mag de opmerking terugnemen of ik schrap deze uit het verslag." Goede gaf aan dat ze haar woorden terugneemt. Wel wil ze er achter de schermen met Dijkstra Meekma een keer over verder praten. „Ik ben er serieus nieuwschierig na."
Meer duidelijkheid over wanneer ingrijpen
Gedeputeerde Klaas Fokkinga gaat kijken hoe hij met die motie kan omgaan. „Enerzijds loopt het spoor van het Interprovinciaal Wolvenplan, waar we ons, samen met Drenthe, in zullen zetten om te kijken of we bijvoorbeeld qua interventieladder iets kunnen doen. Dat wordt nog uitgewerkt. Anderzijds is er de beschermde status van de wolf. Daar kunnen wij nu niets aan doen. Provinciale Staten roept op om daarover richting het Rijk actie te ondernemen. Dat is een duidelijke boodschap van de Provinciale Staten. We gaan kijken hoe we dit gaan vormgeven."