WUR onderzoekt nieuwe bedrijfssystemen voor Noord-Nederlandse melkveehouderij
Het eindresultaat zijn vier bedrijfssystemen in ieder gebied. 'Over de gebieden heen blijkt dat er vrij veel overeenstemming is over een relatief grote diversiteit in bedrijfssystemen in 2030. Die diversiteit heeft allereerst betrekking op de intensiteit van de bedrijven. De algemene verwachting is dat er extensivering zal plaatsvinden, maar dat betekent niet dat de meer intensieve bedrijven zullen verdwijnen', schrijft de WUR. De universiteit werkt samen met verschillende agrarische collectieven.
Intensief
Voor de intensieve bedrijven geldt dat ze de bedrijfsvoering gaan verduurzamen, onder andere met behulp van high-tech oplossingen. De WUR: 'Melkveebedrijven die in de buurt van een akkerbouwgebied zitten hebben de mogelijkheid om samen te werken met akkerbouwers rond de productie van veevoer, het beschikbaar stellen van mest en meewerken aan een ruimere vruchtwisseling voor de akkerbouwer. Bedrijven in of in de buurt van gebieden waar veel natuur zal zijn, hebben de mogelijkheid om zich te richten op de combi van melkveehouderij en natuurbeheer.' Dat laatste vergt wel wat meer ondernemerschap.
Extensief
De bedrijven die zich sterker gaan richten op extensievere bedrijfssystemen zullen dat alleen kunnen doen in combinatie met hogere prijzen voor hun eindproducten melk en vlees, vergoedingen voor groene en blauwe diensten en deels ook neventakken. Een deel van de extensieve bedrijven zal zich naar verwachting richten op grasgevoerd en lage kosten. Dat kan op een gangbare of biologische manier, denkt de WUR.
De volgende stap in het project is dat de bedrijfssystemen verder zullen worden ingekleurd door melkveehouders uit de drie gebieden. Dat zullen melkveehouders zijn die al zo’n soort bedrijfssysteem hebben of die er aan willen werken op basis van hun eigen situatie en hun eigen beelden voor hun melkveebedrijf in 2030. Voor de zomer van 2023 zullen deze bedrijven een plan maken voor 2030 waaruit zal blijken hoe hun verdienmodel er dan uit zou kunnen zien.
Brochure
In de brochure 'Bedrijfssystemen melkveehouderij Noord-Nederland 2030' zijn de bedrijfssystemen beschreven. Daaruit blijkt dat Groningen-West en de Noordelijke kleischil niet zo veel van elkaar verschillen, maar in het Veenweidegebied door plannen voor een hoger waterpeil er in 2030 anders zal worden gemolken. Onderzoeker Jelle Zijlstra heeft het rapport geschreven. Meer informatie is te vinden op de website van de WUR.