Kringlooplandbouw, mineralen en koolstof centraal op Warmonderhof

Op zaterdag 19 november is het thema kringlooplandbouw. „Kringloop, natuurinclusief, circulair, grondgebonden; de woorden die uitdrukken dat de landbouw snel van karakter verandert, zijn legio. Maar wat betekent de door de politiek zo gewenste kringlooplandbouw nu eigenlijk écht voor de Nederlandse landbouw en de maatschappij?” Aldus de organisatoren over het thema. Bodemkundige en practor Kringlooplandbouw Ruud Hendriks wijdt de aanwezigen samen met Frens Schuring en Frank Verhoeven in in deze materie. De themadag is bedoeld voor akkerbouwers, (melk)veehouders, tuinders en andere belangstellenden. Dat geldt ook voor de andere twee bijeenkomsten.
Mineralen en bodemvruchtbaarheid
Op zaterdag 10 december is het thema mineralen en bodemvruchtbaarheid. De organisatie in een toelichting: „Mineralen en organische stof vormen samen de bron van onze voeding en ze spelen een centrale rol in de vruchtbaarheid van onze bodem. Waar de WUR-ren van deze wereld de mineralen kwantitatief onderzoeken op hun fysieke en chemische kenmerken - kilo’s, gehaltes, gebrek, bemesting - gaat de biodynamische landbouw juist in op de kwaliteit van deze stoffen. Om zo een volgende stap te maken in het ontwikkelen en verzorgen van voedingskwaliteit.” In deze themadag behandelen trainers Ruud Hendriks en Leen Janmaat zowel de stoffelijke als de kwaliteitskant van mineralen: wat hebben deze stofjes onze bodem en ons voedsel te bieden?
Koolstof en bodemvruchtbaarheid
Op zaterdag 21 januari is het thema koolstof en bodemvruchtbaarheid. „Koolstof kent vele verschijningsvormen. Het vormt de bouwstof voor ons aardse leven”, meldt de organisatie over dit thema. „Ook voor onze landbouwbodems speelt koolstof een belangrijke rol. Zo zorgt organische stof voor watervasthoudend vermogen, voor binding van mineralen, voor voedsel van het bodemleven. Maar organische stof zorgt ook voor het vastleggen van koolstof en daarmee het verminderen van CO2 in onze atmosfeer. Trainers Leen Janmaat en Ruud Hendriks laten zien hoe we als boer kringlopen kunnen verzorgen en de koolstof in de bodem kunnen bewaren.”
Samenwerkingsverband
Warmonderhof is een samenwerkingsverband van Aeres MBO Dronten Warmonderhof en Stichting Warmonderhof. Dit samenwerkingsverband leidt jongeren en volwassenen op in de biologisch(dynamische) landbouw en verzorgt trainingen en themadagen voor professionals en geïnteresseerden in de gangbare, biologische en biodynamische landbouw.
Voor aanmelden en voor meer inhoudelijke informatie over de themadagen klik hier.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Warmonderhof