Fries coulisselandschap voor 2,6 miljoen euro versterkt


Voor het behoud van het coulisselandschap heeft Landschapsbeheer Friesland samen met de agrarische collectieven ELAN, It Lege Midden, Noardlike Fryske Wâlden en Waddenvogels én particulieren gewerkt aan het herstel van kenmerkende landschapselementen. Het project werd vrijdag 28 oktober met de overhandiging van een afbeelding van een geelgors aan gedeputeerde Douwe Hoogland afgesloten.
Zuidoost-Friesland
Het zwaartepunt van de werkzaamheden lag in Zuidoost-Friesland. Daarnaast is ook gewerkt aan het coulisselandschap in de binnenduinrand op Terschelling, in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden en rond het dorp Sint Nicolaasga. Het coulisselandschap wordt door de provincie aangeduid als ‘leefgebied Droge Dooradering’. Dit landschap trekt veel insecten, vogels en andere dieren aan waardoor de biodiversiteit in deze gebieden groot is. De geelgors stond tijdens deze bijeenkomst symbool hiervoor.
Vogels, libellen en kikkers
Als herstel van landschapselementen zijn bij houtwallen en elzensingels nieuwe bomen aangeplant en rasters vervangen. In totaal zijn er meer dan 160.000 bomen en struiken geplant. Bomen zijn omgezaagd waardoor de stobben weer uitlopen zodat er meerdere stammen ontstaan. „Dit is al eeuwen gebruikelijk in het Friese agrarische cultuurlandschap”, aldus Landschapsbeheer Friesland. „Het omzagen heeft ook als effect dat (rozen)struiken en kruiden weer de kans krijgen om te groeien. De ondergroei van struiken en kleine bomen is bijvoorbeeld belangrijk voor allerlei vogelsoorten waaronder de geelgors.” Ongewenste soorten zoals de Amerikaanse vogelkers zijn verwijderd. Op de lege plekken zijn inheemse soorten geplant zoals els, eik, lijsterbes, meidoorn en hondsroos.
Binnen het project zijn ook kleine bosjes en poelen hersteld. In totaal zijn 37 poelen met de kraan opgeschoond of nieuw aangelegd. Poelen bieden ruimte voor soorten als libellen en kikkers.
Samenwerking
Het projectteam ‘Herstel en Versterken Landschap Droge Dooradering Fryslân’ werkte samen met 275 deelnemers, boeren en particulieren. Het project is gefinancierd uit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) met 50 procent uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en 50 procent door Provincie Friesland. De totale investering bedroeg 2,6 miljoen euro.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: NFW, Binne-Louw Katsma