Agroforestry-project voor melkveehouders noordelijke provincies
Doel van het nieuwe project Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit is om kennis te vergroten over hoe de integratie van bomen en struiken op melkveehouderijbedrijven kan bijdragen aan ecologische functies. Te denken valt aan koolstofopslag en biodiversiteit. Maar het kan ook bijdragen aan schaduw voor koeien en aan inkomen voor de boer.
Uitgelezen kans
Volgens projectleider Heleen van Kernebeek van Wageningen Livestock Research is het nieuwe meerjarige project een uitgelezen kans voor melkveehouders om agroforestry op hun bedrijf (verder) te ontwikkelen. „Voor boeren op zoek naar duurzame verdienmodellen is meedoen aan dit project echt een aanrader. We organiseren informatiebijeenkomsten voor kennisuitwisseling, workshops voor de ontwikkeling van bedrijfsspecifieke agroforestry-ontwerpen, en experimenten voor het vergroten van praktijkkennis en ervaring. Dit project is zowel interessant voor melkveehouders die al agroforestry hebben staan, als melkveehouders die dat nog niet hebben. ”
Deelname
Melkveehouders uit Noord Nederland die interesse hebben in deelname kunnen vóór 15 november contact opnemen met Sjoerd van der Meulen (svdmeulen@ltonoord.nl). Deelnemende melkveehouders krijgen volop gelegenheid om zich te verdiepen in de kansen van agroforestry.
Initiatiefnemers
Het project is een initiatief van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Wageningen Livestock Research, LTO Noord en Van Hall Larenstein, en wordt mede uitgevoerd door de Milieufederaties van Groningen, Friesland en Drenthe, Platform CO2 Neutraal, Collectief Waadrâne en Stichting Permacultuur Friesland. Het project wordt mede gefinancierd door het ministerie van LNV, het Melkveefonds, de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en de gemeente Leeuwarden.
Klik hier voor informatie over agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen