Weer twee verscheurde schapen neergelegd bij provinciehuis Drenthe
„Het werk van meerdere wolven, daar is geen DNA-test voor nodig, zo snel als mogelijk moet er worden ingegrepen en afschieten moet mogelijk worden”, vindt hij. Een derde lam, die 40 kilogram woog, vond hij later in de middag in het land volledig opgevreten met alleen nog wat wol, pootjes en botten dat van het dier was overgebleven.
Afrastering
Hij is de tweede Drenth in korte tijd die bij het provinciehuis zijn opwachting maakte. Al eerder legde veehouder Albert ten Heuvel uit Fluitenberg een dode geit op de stoep neer die was gedood door een wolf. Van Noord zegt dat hij een afrastering heeft voor zijn 28 schapen, maar geen wolfwerende afrastering. „Mijn buurman heeft een wolfwerende afrastering, dat hem veel geld heeft gekost. Het heeft niet geholpen, de wolven konden toch er door komen en zijn schapen grijpen. Vandaar dat ik mijn normale omheining hebben laten staan.”
Volgens Van Noord zijn er sporen op zijn land te vinden van meerdere wolven. „Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een roedel met jonkies. Ik weet niet of zij het waren, we zullen zien. Het probleem van de wolven wordt steeds groter in de provincie. Hoeveel het er nu zijn is niet duidelijk, maar het aantal is in korte tijd toegenomen. Ik maak me daarom ook grote zorgen. Ik heb een jonge zoon, die speelt veel buiten en gaat veel vissen. Je moet er niet aandenken.”
Twee pinken
De wolf heeft afgelopen maand 32 dieren in Drenthe gedood. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van BIJ12, dat voor de provincies de schadeafhandeling van wolven regelt. Behalve schapen heeft de wolf in september ook een kalf, twee koeien en twee pinken gedood. Van twee aanvallen op dieren heeft BIJ12 nog niet bekendgemaakt of die het werk zijn van wolven. Dat gebeurt pas als de dierhouders zijn geïnformeerd.
De meeste dode dieren door een wolvenaanval vielen de afgelopen maand in de gemeente Midden-Drenthe: 10 van de 32. Overigens werden bij een schapenhouder in Stuifzand de meeste schapen in één keer doodgebeten. Daar ging het om acht schapen, eind september.
Huizen en steden
Van Noord die zich heeft verdiept in het onderwerp zegt dat er een escalatieladder bestaat die is beschreven door wetenschapper Valerius Geist. „Wanneer wolven zich ergens vestigen dan zie je langzaam maar zeker prooidieren (veelal hertachtigen minder worden, de overblijvers laten zich nog nauwelijks zien in de natuur. Daarentegen zijn ze vaker te zien in de nabijheid van de mens (stad en boerderijen) waar ze veiligheid zoeken. De tweede stap is dat wolven steeds dichterbij komen en ’s nacht naar huizen en steden gaan. Daarna laten ze zich overdag zien en bestuderen ze de mensen vanaf een afstand. Dan gaan ze overdag vlakbij mensen en huizen vee en honden aanvallen. Dat wordt erger, de wolf komt steeds dichterbij de mens, snuffel aan wandelaars enz. Het lijkt leuk en speels maar in werkelijkheid onderzoeken ze of de mens een mogelijke prooi is.”
Volgens Van Noord is de boodschap bij het provinciehuis in Drenthe aangekomen.„ Een ambtenaar kwam naar buiten om te zeggen dat hij een gesprek wilde aangaan, maar dat moest ik wel de tweede dode lammeren weer meenemen. Deze afspraak hebben we gemaakt en ik ben mee naar binnen gegaan. Hij vertelde dat de provincie druk bezig is te onderzoeken naar de juridische mogelijkheden hoe om te gaan met het probleem. Ik hoop dat er snel wat uitkomt.”
Plan van aanpak
Vorige week nog meldde veearts Bernd Hietberg nog in de Veldpost dat de landelijke politiek op korte termijn zal moeten komen met een plan van aanpak, want de schade die de wolven toebrengen aan het vee is onaanvaardbaar groot. „In Zweden en Frankrijk beheersen ze het aantal wolven door ze te mogen afschieten. Maar dat is in Nederland een ingewikkelde juridische discussie. Ik weet wel dat er snel wat moet gebeuren, want nu zijn er teveel slachtingen onder de landbouwdieren. Door alle dieren op stal te zetten is ook niet de oplossing, dat heeft ook weer schadelijke gevolgen voor het welzijn van de paarden en landbouwhuisdieren op termijn.”.
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellis van Wees