Friese praktijkboerderij vraagt Raad van State plan bedrijventerrein af te schieten
Correctie - 21 november 2022
In het onderstaande bericht van 14 november van de zaak bij de Raad van State van Royal A-ware Praktijkboerderij Oenkerk in Oentsjerk (Tytsjerksteradiel) tegen het bestemmingsplan Sanjesfjild is abusievelijk gemeld dat ook het agrarisch trainingscentrum van Dairy Trainings Centre DTC tegen het bestemmingsplan in beroep is gegaan. DTC is echter huurder van Royal A-Ware en is niet bij de Raad van State in beroep gegaan.
Bezwaren zijn afkomstig van de Praktijkboerderij Oenkerk. Dit is een zuivelbedrijf met agrarisch
trainingscentrum van Dairy Trainings Centre DTC. Het meldingsplichtige melkveebedrijf heeft 196 melkkoeien. Het vreest in de knel te komen door het bedrijventerrein.
DTC stelt dat het door een fout bij de gemeente niet heeft kunnen meepraten over de inhoud van het bestemmingsplan terwijl dat wel beloofd was. Dat komt door een email die door de gemeente naar een verkeerd mailadres is gestuurd. De mail kwam terug bij de gemeente maar dat werd niet opgemerkt. Toen verstreek de inspraaktermijn. Pas in de beroepsfase toen het bestemmingsplan al was vastgesteld door de gemeenteraad, kwamen de bezwaren van DTC pas in beeld. Adviseur Angela Krabbenborg wil dat het plan van tafel gaat en dat alles opnieuw moet.
Belangrijk bezwaar van DTC is dat het bedrijventerrein op 95 meter afstand komt te liggen van het bouwvlak van de praktijkboerderij. Het bedrijf wil met mestvergisting beginnen. Net in die hoek op 95 meter afstand van de nieuwe bedrijfslocaties wil DTC een opslagmogelijkheid aanleggen voor organisch afval dat in de mestvergister moet. Dat wordt lastig als het plan Sanjesfjild doorgaat.
Spanning
Volgens de gemeente zitten dertig ondernemers uit de regio gespannen te wachten op een positieve uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter zal onder meer zijdelings kijken of de gemeente misschien een andere locatie had moeten kiezen voor het bedrijventerrein. Ook zal bekeken worden hoe het zit met de behoefte aan nieuwe bedrijfskavels in de Trynwalden en of de bedrijfsgebouwen landschappelijk worden ingepast.
Een groepje omwonenden dat tegen is vindt dat landschappelijke inpassing niet kan. Het is en blijft een puist die wij niet willen hebben, zei een van hen maandag in Den Haag. Uitspraak van de Raad van State over zes weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Agrio