Groningen wil ‘investeringskrediet natuur’ met 100 miljoen euro verhogen

Volgens Groningen moet het investeringskrediet natuur sterk worden verhoogd, omdat het rijksbeleid veel breder geworden dan alleen vermindering van de stikstofbelasting. GS: „Als onderdeel van het Nationaal Programma Transitie Landelijk Gebied heeft de provincie de taak om een gebiedsplan op te stellen. Het NPLG heeft meerdere doelen. Naast de vermindering van de stikstofbelasting zijn dat onder meer natuurherstel, verbetering van de waterkwaliteit, CO2-reductie en toekomstbestendige landbouw."
Kansen grondmarkt
„Hierbij is het van groot belang dat we nu de kansen op de grondmarkt kunnen benutten om de doelen op termijn te kunnen bereiken’, vervolgen GS. „Dat hebben we ook bepleit bij het Rijk. Het Rijk heeft een aantal regelingen ontwikkeld voor het grondbeleid. Zo is er een landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties en wordt een grondbank voorbereid. Echter de lopende regelingen zijn weinig succesvol en aanvullingen moeten nog geëffectueerd worden. Tot op heden lopen deze vertraging op, waardoor we voor 2024 hier geen duidelijkheid over verwachten.”
Vrijwillige aankopen
Het is de bedoeling het krediet in te zetten in de gebieden waar ‘een complexe opgave’ ligt, maar dat is nog niet geduid op een kaartbeeld, aldus GS. „Het gaat om vrijwillige aankopen. Daar waar wij kansen zien ten behoeve van de brede doelen zullen wij geïnteresseerd zijn in opkoop van gronden van bedrijven.” Daarmee wil Groningen een grondpot vormen voor een toekomstig transitieproces. „Daarmee kunnen we als provincie al gedeeltelijk tegemoetkomen aan ondernemers die in die gebieden overwegen om hun bedrijf te stoppen. Maar een beperkt aantal bedrijven komt hier voor in aanmerking.” Uitvoeringsorganisatie Prolander gaat de aankoopprocessen begeleiden.”
Stoppers
Op dit moment maken diverse boeren de afweging of ze mee willen veranderen of dat dit een moment is om te stoppen, constateert GS. „Omdat de middelen van het rijk nog niet beschikbaar zijn kunnen wij niet overgaan tot aankoop en het innemen van strategische grondposities. Dit is aanvullend aan de opkoopregeling die puur gericht is op stikstofvermindering. Deze regeling vormt het budget om grondpot te vormen voor het gebiedsproces dat gestart wordt.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen