Friesland: met steenmarterbeheer 78 procent kans op nestsucces weidevogels
Uit cameraonderzoek bij weidevogelnesten blijkt dat veel nesten verloren gaan omdat steenmarters de eieren opeten. Fryslân voerde daarom van 2017 tot 2022 een pilot steenmarterbeheer uit. Daarbij is onderzocht wat de effecten van het vangen en doden van steenmarters is op het percentage uitgekomen nesten.
De pilot startte in 2017 in het gebied Soarremoarre bij Akkrum. Vanaf 2020 is dat uitgebreid naar in totaal acht gebieden, in 2021 naar veertien en het afgelopen jaar naar negentien gebieden. Het gaat om gebieden waar boeren het weidebeheer al afstemmen op weidevogels. Bijvoorbeeld door later te maaien of het land in stroken te maaien (mozaïekbeheer).
Toename uitgekomen nesten stijgt met ruim 25 procent
De resultaten werden gemonitord met ongeveer 3800 wildcamera’s. De pilot laat zien dat wanneer het steenmarterbeheer optimaal is uitgevoerd (aangevuld met beheer van de vos) het percentage uitgekomen nesten significant toeneemt. Voor de pilot lag dit percentage nog op gemiddeld vijftig procent. Momenteel is dat gemiddelde 78 procent. Het aandeel van de steenmarter in het totale nestverlies (de niet uitgekomen nesten) was 3,5 procent bij optimaal beheer van de predatoren, in tegenstelling van 17,7 procent in het jaar voordat de proef startte.
Constante instroom steenmarters
Wat verder opvalt volgens Fryslân is dat er jaarlijks een vrij constante instroom van nieuwe steenmarters in de pilotgebieden is. Daarvoor is het nodig dat het steenmarterbeheer elke winter en zomer opnieuw uitgevoerd moet worden. Ook laat het onderzoek zien dat het doden van steenmarters niet leidt tot hogere nestpredatie door andere soorten.
Beheer 2023
Op basis van de pilotresultaten heeft de Faunabeheereenheid Friesland voor het weidevogelseizoen 2023 een ontheffingsaanvraag voor steenmarterbeheer in de negentien pilotgebieden aangevraagd. Dit is aangevuld met nog eens zeven nieuwe gebieden.
De pilot steenmarterbeheer was een samenwerking van de provincie Fryslân met de partners van het Olterterp overleg.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Fryslan
Bron: Provincie Fryslân