Provincies willen dat landbouwvrijstelling afgeschaft wordt
Het rapport is woensdag namens de provincies door gedeputeerden Peter Drenth (Gelderland) en Elies Lemkes - Straver (Brabant) overhandigd aan minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Roy Meijer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). In het 36 pagina tellende document schetsen de provincies wat ze op de korte termijn nodig hebben om te kunnen starten met de gebiedsgerichte aanpak.
Allereerst verwachten de provincies duidelijkheid over bepaalde begrippen, zoals grondgebondenheid, landschapsgrond- en overgangsgebieden. Ook moet het begrip kringlooplandbouw verder uitgewerkt worden. Duidelijkheid is nodig, want anders kunnen ze niet aan de slag. Voor de lange termijn moet het Rijk inzetten op innovatie en aanpassen van regelgeving die hoogwaardige mestverwerking en de toepassing van kunstmestvervangers mogelijk maken.
Aanpassen pachtwet
Ook vinden de provincies dat Den Haag wet- en regelgeving moet aanpassen die duurzaam ondernemerschap in de weg staat. Daarbij denken ze aan het aanpassen van de Pachtwet, zodat er grond beschikbaar komt voor boeren die door willen (extensiveren). Ook moeten de landbouwvrijstelling afgeschaft worden en de fiscale regels rond bedrijfsbeëinding versoepeld worden, zodat stoppen makkelijker wordt.
Verdienmodel
Het verdienmodel voor boeren is een speerpunt voor de provincies. Zo moeten boeren beloond worden voor bijvoorbeeld 'groenblauwe diensten'. Dit zou via Kritische Presentatie Indicatoren kunnen.
Om boeren perspectief te kunnen bieden, verwachten de regionale bestuurders dat het Rijk bindende afspraken maakt met ketenpartijen over het verdienvermogen. Hierbij moet gedacht worden aan langjarige en stabiele contracten met afnemers. Ook willen de provincies Btw-voordelen op biologische of streekproducten en een minimaal aandeel Nederlandse producten in de supermarktschappen.
Banken spelen in de plannen een belangrijke rol. Deze moeten nieuwe verdienmodellen financieren en een regeling mogelijk maken om krimp in de hele keten te faciliteren.