Schaalvergroting in Noord-Nederland gaat door, ook meer biologisch en verbreders
Het aantal agrarische bedrijven is in Noord-Nederland is vanaf 2010 met 27 procent gezakt naar 9.380 in 2021. Dat is iets minder dan de daling in heel Nederland (28 procent). Deze afname is sterker dan in de vorige editie. In 2017 was er een daling van 17 procent.
De schaalvergroting is vanaf 2010 fors geweest. In de akkerbouw is deze vergelijkbaar met de vorige editie uit 2017, maar in de melkveehouderij is deze met 21 procent, ten opzichte van 25 procent in 2010, nog sterk aanwezig.
Grondgebonden landbouw belangrijk
Grondgebonden landbouw (akkerbouw en melkvee) vormt de motor van de landbouw in Noord-Nederland. Het akkerbouwcluster levert 55 procent van de toegevoegde waarde van het agrocluster in Noord-Nederland, gevolgd door het melkveehouderijcluster (30 procent).
Als het aandeel van de buitenlandse grondstoffen buiten beschouwing blijft, is de toegevoegde waarde van het akkerbouwcluster met een aandeel van 33 procent in het totale agrocluster een kwart kleiner dan van het melkveehouderijcluster (45 procent). Het agrocluster binnenland in Noord-Nederland vertegenwoordigt 17 procent van de toegevoegde waarde en 18 procent van de werkgelegenheid in dat cluster in Nederland.
Verbreding
Ruim een vijfde van de Nederlandse biologische bedrijven is te vinden in Noord-Nederland. Daar betreft het 4 procent van het totaal aantal bedrijven. Het aantal bedrijven groeit gestaag: van 270 (2015) naar 377 (2021). In vergelijking met de vorige editie blijft Noord-Nederland evenwel achter. Toen was nog een derde van de biologische bedrijven in Noord-Nederland te vinden.
De bedrijfsstrategie verbreding van activiteiten (niet-agrarische productie) neemt toe. Het aandeel bedrijven met 1 of meer verbredingsactiviteiten is in 2020 in alle drie de provincies hoger dan in 2016.