Fryslân in beroep tegen aanwijzing extra stikstofgevoelige natuur
De minister voor Natuur en Stikstof heeft op 25 november een lijst met habitattypen ter inzage gelegd van Natura 2000-gebieden uit heel Nederland. In dit document staat of bepaalde soorten zijn toegevoegd, gewijzigd of verwijderd zijn uit een bepaald gebied. In Friesland zijn aan het gebied de Fluessen, Oudegaasterbrekken en omgeving extra stikstofgevoelige natuur toegevoegd. Dat kan zorgen voor beperkingen voor vergunningverlening in die regio. Daarom gaat de provincie Fryslân in beroep tegen dit besluit.
Al voldoende beschermd
Het gaat om natuur die eerder niet aangewezen is, terwijl ze wel in de gebieden voorkomen. Het gaat in de Oudegaasterbrekken (in het gebied Fûgelhoeke) om veenmosrietland en hoogveenbos. De provincie is blij met de aanwezigheid van deze bijzondere natuurwaarden, maar is van mening dat deze al voldoende worden beschermd en beheerd door It Fryske Gea.
Deze nieuwe ontwikkelingen kunnen voor meer stikstofneerslag zorgen. Bouwprojecten of de uitbreiding van een melkveebedrijf worden daardoor mogelijk belemmerd. Door de kleine oppervlakte van de soorten (minder dan 1 hectaree) en de weinige geschikte groeiplaatsen, vindt de provincie dat de maatschappelijke consequenties niet in verhouding staan tot wat het oplevert voor de natuur.
Andere gebieden
Ook in andere gebieden zijn extra soorten en habitattypen aangewezen. De gevolgen zijn daar minder groot omdat het niet om stikstofgevoelige soorten gaat of omdat in die gebieden al stikstofgevoelige natuur aanwezig was. De verwachting is dat er voor de nieuwe soorten niet veel aanvullende maatregelen nodig zijn naast wat er al gepland is.
Nieuwe beheerplannen
Het Veegbesluit is direct ingegaan. De provincie moet daar bij de vergunningverlening rekening mee houden en kan het besluit van de rechtbank niet afwachten. Ook moet Fryslan kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Dat gebeurt samen met belanghebbenden. Op dit moment wordt er een nieuw Natura 2000-beheerplan gemaakt voor de Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving. Daarin staat wat er nodig is om de soorten en habitattypen te beschermen. Het proces voor het nieuwe beheerplan gaat door zoals gepland. De Veegbesluit-soorten worden daar nu nog niet aan toegevoegd. Dat gebeurt door een aanvulling op het plan zodra duidelijk is welke maatregelen nodig zijn.
Geen extra stikstofgevoelige natuur
Provinciale Staten gaven in een motie aan niet te willen dat er extra oppervlakte Natura 2000-gebied of extra stikstofgevoelige natuur komt in Fryslân. Het beroep op het Veegbesluit sluit daar dus bij aan. Gedeputeerde Douwe Hoogland: „Om foarút te kommen yn de gebietsprosessen foar it Frysk Programma Lanlik Gebiet is der draachflak en fertrouwen fan de boeren en belanghawwenden yn de regio nedich. Dit beslút draacht dêr net oan by. Dat is wol in punt fan soarch.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Fryslân