Flevoland zocht afstemming met Schiphol over opkoop van boerenbedrijven

In een mail schrijft een ambtenaar van de provincie dat Schiphol 'natuurlijk haar eigen stikstofrechten moet regelen, maar dat het wel goed is om af te stemmen met welke partijen de Schiphol Group in gesprek is. Het kan namelijk goed zijn dat een agrarische ondernemer met meerdere stikstofzoekers in gesprek is en op die manier de prijs aan het opdrijven is. Dat is marktwerking en [er is] niet altijd wat aan te doen, maar het kan handig zijn om hierover af te stemmen.'
Onnodig overheidsgeld uitgeven
Gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) zegt tegenover de NOS dat de provincie deze vraag alleen maar stelde om zo te weten wat er speelt in een gebied. De provincie is namelijk ook gebiedsregisseur. „Wij gaan dus ook in overleg met partijen om te vragen: wat zijn jouw plannen? Waar ben jij mee bezig? En in dit kader sturen wij die mail dus ook richting de Schipholgroep." Volgens de provincie was het nooit de bedoeling om met deze mail de prijs te drukken.
Hofstra erkent dat de provincie ook de kosten binnen de perken wil houden. „Het is het goed recht van boeren om een goede prijs voor hun boerderij te krijgen. Maar het gaat ook om overheidsgeld dat we inzetten. Ik hoor ook gewoon goed en gedegen om te gaan met dat geld. Dus vanuit dat perspectief stelden we wel degelijk een geëigende vraag. We willen niet onnodig overheidsgeld uitgeven."
Tegen de wet in
Volgens juristen is de stap van Flevoland niet toegestaan. Als de provincie zich gaat bemoeien met de aankoop, dan is er voor boeren die hun bedrijf willen verkopen geen sprake meer van een eerlijke markt. Daarnaast is het afstemmen tussen partijen verboden volgens het mededingingsrecht, stelt hoogleraar Pieter Kuypers van de Radboud Universiteit. „Ambtenaren lijken vaak te denken dat mededingingsrecht alleen geldt voor ondernemingen, maar ook overheden moeten zich eraan houden als ze zich bezighouden met economische activiteiten. Of ze nu een gemeente, een provincie of een waterschap zijn." Uiteindelijk zijn er geen afspraken gemaakt tussen Schiphol en Flevoland.
Dat juristen het contact als het illegaal beïnvloeden van de prijs zien, verwerpt Hofstra. „Ik ben geen jurist, maar ik ben het daar niet mee eens. Ik snap dat hoogleraren kunnen denken dat de suggestie wordt gewekt, maar lees nog maar eens goed wat er in de mail staat."
ACM
Toch zouden de stappen van Flevoland tegen de wet indruisen. Daarom zou het voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voldoende kunnen zijn om een onderzoek te starten. ACM heeft de artikelen gelezen, maar een woordvoerder van ACM laat weten dat het geen uitspraken kan doen over al dan niet lopende onderzoeken en ook niet over of er al meldingen of singalen zijn binnengekomen naar aanleiding van het artikel.
Reacties
Partij voor de Dieren Flevoland gaat vragen stellen naar aanleiding van het nieuwsbericht. De fractie reageert op Twitter: 'Het houdt niet op. Niet vanzelf. Wildwestpraktijken mochten we het niet noemen. Schiphol die Flevolandse boeren uitkoopt. Volgens de gedeputeerde is dit niet gaande en zou het ook erg onlogisch zijn. Maar onze zorgen blijken helaas tóch terecht. Onze provincie doet mee aan deze praktijken door achter de schermen ook nog geheime en verboden afspraken proberen te maken. Alles om Lelystad Airport te kunnen laten uitbreiden. Schaamteloos.'
Geen gedwongen uitkoop
Ook de nieuwe partij BoerBurgerBeweging (BBB) Flevoland, die in maart mee gaat doen met de provinciale verkiezingen, heeft met verbazing kennisgenomen van het nieuwsbericht over de mogelijke illegale kartelvorming. BBB is van mening dat er sowieso geen gedwongen uitkoop van boeren plaats mag vinden. Deze stikstofruimte zou eerst ingezet moet worden om PAS-melders te helpen en te legaliseren. Ook vindt de nieuwe partij dat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden.'
Als BBB Flevoland in de Staten komt, dan wil het graag meewerken aan slimme en innovatieve oplossingen voor de PAS-melders.

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: NOS, Flevoland