Boeren vrezen voor natte natuurplannen in Medenertilsterpolder
Gisteravond kwamen ruim 40 boeren uit het gebied in het dorpshuis van Ezinge (GR) bijeen om zich erover te beraden. Geopperd is om een spreekbuis voor boeren op te richten om het gesprek met de provincie Groningen, Prolander en het Groninger Landschap aan te gaan. De boeren vragen met klem om de agrarische bestemming in de polder niet te wijzigen in natuur.
Slachtoffer
„Wij zijn voor het behoud van het agrarisch natuurlandschap”, zegt melkveehouder Jan Arend Kuipers, één van de organisators van de avond in Ezinge. „Het is het oudste agrarische cultuurlandschap in Europa. Wij vinden het dan ook niet logisch om deze plannen voor de Medenertilsterpolder door te laten gaan die dienen als natuurcompensatie voor hoogspanningsmasten van Tennet, verbreding van de weg N388, spoorwegverdubbeling en een fietspad door de provincie. De boeren zijn er het slachtoffer van, terwijl wij al dertig jaar met veel succes weidevogelbeheer in combinatie met het weiden van vee toepassen. Dat komt nu in gevaar”, sprak melkveehouder Jan Arend Kuipers.
Boeren vroegen in een eerder stadium aan de gemeenteraad van de gemeente Westerkwartier niet mee te werken aan het inrichten van een natuurgebied in de Medenertilsterpolder. Daar is een gemeentelijke bestemmingsplanwijziging voor nodig. GroenLinks-raadslid Wybo van der Hoek maakt zich er sterk voor een gezamenlijk platform te beginnen om te onderzoeken wat boeren en gemeente voor elkaar kunnen betekenen nu boeren in de knel dreigen te komen.
De gemeente Westerkwartier heeft laten weten dat de raad hierover moet beslissen. Bovendien ligt de bevoegdheid bij de provincie om er een natuurgebied van te maken. Volgende week hebben de boeren overleg met gedeputeerde Johan Hamster van de provincie Groningen over deze kwestie.
Koerswijziging
Het Collectief Groningen West (de weidevogelvereniging van de boeren) werkte eerder mee met de provincie Groningen en natuurbeheerder Groninger Landschap om een groot natuurgebied (100 hectare) met daarom heen een schil van agrarisch natuurbeheer (300-400 hectare). Na druk van boeren heeft het Collectief Groningen West een koerswijziging gemaakt en is zij achter de plannen van de boeren gaan staan. Het collectief is nu ook voor het behouden van agrarisch landschap in plaats van het realiseren van een natuurgebied.
Tijdens de avond werd duidelijk dat de boeren de natuur plannen in het kader van het Natuur Netwerk Nederland (NNN) als grote dreiging ervaren. Als je als veehouder naast een nat natuur gebied zit, heeft dat gevolgen voor de toekomstige bedrijfsvoering. „Banken willen niet meer financieren of blokkeren investeringen, wat vervolgens directe gevolgen heeft voor waarde van bedrijven”, legt één van de boeren op de bijeenkomst uit.
Roofvogels of ganzen
Johan Boersma die met zijn drie zonen een gemengd bedrijf heeft bij het Lauwersmeergebied, was uitgenodigd op de boerenbijeenkomst in Ezinge om uitleg te geven over de gevolgen voor boerenbedrijven bij een natuurgebied. „Wij lopen regelmatig tegen de regels aan als het gaat om natuur, zoals de plannen om het waterpeil met 50 centimeter te verhogen. Dat heeft gevolgen voor de boerenbedrijven. Niet alleen de bedrijven die bij het gebied liggen maar ook verder weg krijgen je te maken met de onderliggende druk van het water”, zegt hij. „Het Lauwersmeergebied moest een vogelparadijs worden in het kader van de vogelrichtlijn vanuit Brussel. Dat is het wel geworden, maar bij ons kom je geen weidevogels meer tegen. Die worden door de roofvogels of ganzen verdreven. Verder hebben de ganzen eiwitrijk voedsel nodig en dat vinden ze bij de boeren op het land. Dat is een groot probleem door de schade die ze veroorzaken.”
Jan Arend Kuipers liet aan het einde van de avond weten dat hij het van belang vindt om te komen tot de oprichting van één spreekbuis om de belangen van de boeren uit het gebied te behartigen, het liefst in samenwerking met Collectief Groningen West. „We pleiten ervoor om het natuurland, in eigendom van de provincie, te laten beheren door de boeren en niet door het Groninger Landschap.
Geen weidevogels
Het Groninger Landschap heeft nu al ruim 8000 hectare grond in eigendom in de provincie Groningen. „Hun expertise ligt niet in goed weidevogelbeheer, in veel gecreëerde natuurgebieden zijn weinig tot geen weidevogels meer te bekennen”, zegt Kuipers. „Daarnaast is het moeilijk om met het Groninger Landschap afspraken te maken, huurcontracten zijn meestal één jaar. Daarop kun je geen bestendig weidevogelbeheer of en agrarisch bedrijf op bouwen.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Ellis van Wees