Jarno Rietema (GrAJK) over NPLG-gesprekken: ‘Eerst PAS-melders legaliseren’

De startnotitie voor de transitie van het landelijk gebied is onlangs door het college van Gedeputeerde Staten van Groningen vastgesteld. Zij ziet het naar eigen zeggen als een basis om de komende maanden met belanghebbenden het gesprek aan te gaan over de vraag hoe de opgaven voor natuur (stikstof), water en klimaat aangepakt kunnen worden, in samenhang met andere opgaven die spelen. In een eerste gesprek schoven de gedeputeerden Johan Hamster en Melissa van Hoorn van de provincie aan. Daarnaast gaven Jan-Willem Lobeek, directeur van de Natuur en Milieufederatie en Jarno Rietema, voorzitter van het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) hun visie.
Niet erg inhoudelijk
Jarno Rietema vond dat er inhoudelijk niet zo gek veel werd besproken. „Het was een eerste bijeenkomst na het vaststellen van een startnotitie van de provincie Groningen. Zij moet 1 juli een plan aanleveren voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied. En de provincie wil wel, dat geloof ik ook, maar dat is lastig als het niet duidelijk is wat het Rijk wil. Dat is ook de grootste frustratie van de provincie, terwijl het uiteindelijk één overheid is.”
Natuur en Milieu medestander
Rietema meldt in Jan-Willem Lobeek, directeur van de Natuur en Milieufederatie, een medestander te hebben gehad, waar het om de PAS-melders gaat. „Hij vond dat het ook echt niet kon, dat daar nog niets aan gedaan was. Want hoe kun je nu op lange termijn allerlei plannen maken, terwijl je dit probleem voor de korte termijn nog niet hebt opgelost. We hebben in Groningen relatief veel PAS-melders. Namelijk 190. Daarvan zitten er 130 binnen 25 kilometer van een Natura 2000-gebied, maar 60 niet. Die 60 stoten dus helemaal niks uit wat in Natura 2000-gebied terechtkomt."
Weinig piekbelasters
Daarbij hebben we het probleem dat we in Groningen, naast relatief veel PAS-melders heel weinig piekbelasters hebben. Dus ook relatief weinig bedrijven die voor veel bedrijven legalisatieruimte kunnen bieden. Zo hebben we ten opzichte van andere provincies een eigen Gronings vergunningsprobleem, en dan hebben we het nog niet gehad over interimmers die ook gelegaliseerd moeten worden, vanzelf.”
Ook de consument
Volgens Rietema was Lobeek het ook met hem eens dat, naast de landbouwsector, ook partijen als de consument een bijdrage moeten leveren als we zuiniger met de aarde willen omgaan. „Die opdracht kan natuurlijk niet alleen bij de agrarische sector liggen.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Agrio archief