Ten Heuvel heeft ingang in Europa voor ‘de wolf’

Albert ten Heuvel baarde in oktober opzien toen hij met een door een wolf gedode geit in het provinciehuis in Assen opdook als protest tegen het uitblijven van maatregelen tegen de wolf. „Vanuit de EU is best iets mogelijk. Daar is de verlaging van de beschermde status van de wolf al gespreksonderwerp. Alleen de Nederlandse regering durft daar nog niet aan, want zij is bang om tegen de regels van Europa in te gaan.”
Nog wekelijks contact
Van den Heuvel is zeer te spreken over het gesprek met de SGP-delegatie, alhoewel hij er naar eigen nog nooit op gestemd heeft. „Het was een constructief gesprek. Dat gold ook voor het gesprek met minister Van der Wal die hier op 5 december op bezoek was. We hadden toen een aantal vragen aan haar en daar hadden we binnen zeven dagen antwoord op. En we hebben nog steeds wekelijks contact met haar beleidsmedewerker. Mijn vrouw en ik zijn bezig met een plan voor het beheer van de wolf, waar ook het ministerie van LNV, de TU Delft en de Universiteit van Wageningen bij betrokken zijn. Daarbij houden wij de regie in hadden.
Flora en Faunawet failliet
Bij het gesprek gisteren was ook collega-boer Albert van Triest en veearts Bernd Hietberg aanwezig, evenals een ‘hele delegatie aan juristen’, zo vertelt Ten Heuvel. „Het gaat ons niet alleen om de wolf, de hele flora en faunawet is ‘kapot’. Nederland is het op een na dichtstbevolkte land van Europa en daarom werken de Europese regels niet. Daar is Europa helemaal niet ongevoelig voor, alleen de Nederlandse regering wil nog niet bewegen. Wij hebben hier natuur, landbouw en toerisme. Dat past niet samen in één gebied. We hebben hier nog nooit zoveel ongevallen gehad met reeën in Drenthe. Dat komt omdat ze door de wolf worden opgejaagd. Daarom is het nog helemaal niet zo slecht om Nederland opnieuw in gebieden met verschillende bestemmingen op te delen.”
Tegenstrijdige eisen
„Er worden ook hele tegenstrijdige eisen gesteld aan wolfwerende rasters”, noemt Ten Heuvel een ander probleem. Volgens BIJ12 moeten ze 1.20 meter hoog zijn, maar volgens het bestemmingsplan mogen ze maar 1 meter hoog zijn. Dus aan welke eisen moeten we nu eigenlijk voldoen om niet in de problemen te komen als je te maken krijgt met schade en een verzekeringsmaatschappij.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Anique ten Heuvel