Nieuw uitvoeringsplan natuurinclusieve landbouw noordelijke Kleischil
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/06/62/470/aw4a7841_bewerkt-1.-detail.jpg)
‘De afgelopen twee jaren is uitvoering gegeven aan vijf themalijnen uit het streefbeeld en actieplan: bodem, toekomstbestendige bedrijven (kringlooplandbouw), aantrekkelijk en biodivers landschap (groen-blauwe dooradering), verbinding met de maatschappij en verbinding van andere opgaven’, aldus de stuurgroep van de Regio Deal bij de presentatie van het nieuwe uitvoeringsplan. ‘De eerste experimenten onder het Leernetwerk Bodem zijn gestart en samen met andere overheden is een aanpak naar een robuust groen blauw netwerk gevormd. Kringloopinitiatieven zijn ondersteund en boerenexperimenten gestart.’
Greidhoeke Bioregio
De provincie Fryslân wil van de Greidhoeke een Bioregio maken. Dit betekent dat wordt toegewerkt naar zoveel mogelijk regeneratieve, natuurinclusieve of biologische landbouw, gekoppeld aan het stimuleren van lokale consumptie. Samen met betrokkenen vanuit onder meer landbouw en natuur wordt nu een eerste verkenning gedaan om te onderzoeken of Greidhoeke een Bioregio kan worden. Als dat het geval is, komt er een plan van aanpak voor de komende tien jaar.
Boerenexperimenten
Boeren in de Friese klei- en veenweide, de Veenkoloniën, Westerwolde en Oldambt en de noordelijke Kleischil die willen experimenteren met een meer natuurinclusieve landbouw, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. Voorwaarde is dat het gaat om vernieuwende en natuurinclusieve ideeën van twee of meer boeren in het gebied.
Er is maximaal 25.000 euro subsidie per aanvraag beschikbaar. Aanvragen kan via de website van de Regio Deal.
Duurzaam Boeren Drenthe
Boeren in de provincie Drenthe worden ook de komende jaren beloond voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt met het project Duurzaam Boeren Drenthe, waarin duurzaamheidsdoelen zijn vastgesteld voor water, bodem, klimaat en stikstof. Worden deze doelen gerealiseerd, dan staat er voor de boer een beloning tegenover. De beloning voor het realiseren van doelen is verhoogd en er kunnen meer boeren meedoen. De regeling is twee jaar van kracht. Per deelnemer is er een maximale beloning van 5.000 euro per jaar.
Dit is een vervolg op het succesvolle project Duurzame Melkveehouderij Drenthe, dat zich in de afrondende fase bevindt. Bijna een derde van de Drentse melkveehouders werkte in deze regeling gezamenlijk aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen.
Veenkoloniën, Westerwolde en Oldambt
Ook voor de Veenkoloniën, Westerwolde en Oldambt is een uitvoeringsplan voor de komende twee jaren vastgesteld door de stuurgroep. Het afgelopen jaar zijn in de gebieden onder andere boerenexperimenten gestart, zijn ontwikkelkaders voor groenblauwe dooradering opgesteld en is een eerste pilot hiermee van start gegaan. Daarnaast zijn diverse studiegroepen die werken aan maatregelen gericht op natuurinclusieve landbouw begonnen.
![Foto van Erik Kruisselbrink](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/28/389/erik_agrio.150x150.jpg)
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel