Ruime meerderheid Groningse partijen voorstander van predatie-luwe gebieden voor weidevogels
In totaal reageerden veertien van de negentien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde.
Met de stelling 'Groningen moet predatie-luwe gebieden instellen voor weidevogels en daar actief beheren' zijn tien van de veertien partijen het eens, vier oneens.
JA21 vindt het niet nodig dat grond van boeren wordt gekocht om weidevogels te beschermen. Het is dan ook stellig: 'Dat moet stoppen'. Wel vinden ze het belangrijk dat weidevogels beschermd worden. De SP is voor beheer zonder geweer. GroenLinks ziet meer in de toepassing van 'basismaatregelen': meer ruimte, het verhogen van het waterpeil en kruidenrijke grasvelden. Groninger Belang en de SGP vinden dat als je voor weidevogelbeheer gaat, je ook iets tegen vossen, steenmarters etc. moet doen. 'Anders is het dweilen met de kraan open'.
D66, Partij voor het Noorden, Partij voor de Dieren en Jezus Leeft zijn het oneens. Partij voor de Dieren vindt dat Groningen zich moet inzetten voor betere bescherming van weide- en akkervogels door meer gebieden geschikt te maken via vernatting en aangepast grondgebruik. De Partij voor het Noorden zet vraagtekens bij de haalbaarheid en noemt predatie-luwe gebieden leuk voor de bühne, maar niet te doen in de praktijk. 'Hoe stel je predatie-luwe gebieden in? Met jagers en wegjagers? Gaat provincie bordjes plaatsen met 'verboden voor vossen en roofvogels'?.
Houd Veldpost de komende weken in de gaten voor meer standpunten van Groningse partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
De provincie stimuleert aantrekkelijke leefgebieden voor wild. Bij overlast, schade of wanneer de veiligheid in het geding is, worden verschillende manieren van wildbeheer ingezet.
GroenLinks ziet dat de weidevogels afnemen. Wij moeten deze daarom beter beschermen. Dit kan door de basismaatregelingen toe te passen: meer ruimte, waterpeilen omhoog en kruidenrijke grasvelden. Geef de weidevogel de ruimte. Daarnaast mag in bepaalde gebieden, waar is aangetoond dat predatie een probleem is, predatiebeheer worden toegepast. Daarbij ligt de focus ligt op verjaging.
Grasland en akkers kunnen zodanig ingericht worden dat ze voldoende mogelijkheden bieden voor weidevogels om te verbergen of te vluchten. De SP is voor beheer zonder geweer.
De BBB wil graag in de hele provincie predatie-luwe gebieden, waar aan weide-, akker- en kwelder-vogelbeheer wordt gedaan.
Zonder predatiebeheer is weidevogelbeheer niet uit te voeren.
We willen we kijken hoe we predatiebeheer kunnen inrichten, bijvoorbeeld een pilot tot beheer van onder andere de steenmarter. In Groningen kopen we nu grond op om weidevogels te beschermen. Hierdoor worden boeren weer ingeperkt. Dat moet stoppen. Wel vinden we het belangrijk om weidevogels in de natuur te beschermen.
Helaas is het al zover dat we predatoren zoals wolven steeds verder laten oprukken. Daardoor komen er nu vragen opzetten over het instellen van predatie-luwe gebieden. In Nederland is vrijwel geen ongerepte natuur te vinden. We moeten daarom veel actiever inzetten op natuurbeheer in plaats van het in onbalans brengen van het evenwicht door bijvoorbeeld wolven.
Als je voor weidevolgels gaat, dat moet ook iets doen om te voorkomen dat bijvoorbeeld de steenmarter, vos, buizerd etc. jagen op de vogels, kuikens en eieren. Anders is het dweilen met de kraan open.
Als vossen, steenmarters, kraaien enz. hun gang kunnen gaan, is weidevogelbeheer zinloos. Onder andere steenmarter-pilots bewijzen dit.
De achteruitgang van de weidevogelpopulatie is zorgelijk. Wanneer goed beheer, aanpassing van het landgebruik en verhoging van het waterpeil niet voldoende helpen, kan het nodig zijn maatregelingen tegen predatoren in te zetten.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Allereerst moeten gebieden in een goede staat zijn en er geen andere oorzaken van de teruggang van weidevogels zijn in deze gebieden. Voor D66 gaan diervriendelijke methoden voor het actief bejagen van predatoren. Pas daarna wordt een predator bejaagd.
Groningen moet zich inzetten voor betere bescherming van weide- en akkervogels door meer gebieden geschikt te maken via vernatting en aangepast grondgebruik. Er worden geen predatoren zoals marters, vossen, katten of kraaien gedood om boerenlandvogels te beschermen.
Leuk voor de bühne. Niet te doen in de praktijk. Hoe stel je predatie-luwe gebieden in? Met jagers en wegjagers? Gaat provincie bordjes plaatsen met 'verboden voor vossen en roofvogels'?
Laat dat over aan de eigenaar van de grond.