Fryslân moet haar natuurbeheer aanpassen om schade door ganzen te voorkomen
In totaal reageerden veertien van de zeventien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde. Met de stelling 'Fryslân moet haar natuurbeleid aanpassen om zo schade door ganzen en andere wilde dieren te voorkomen' zijn elf van de veertien partijen het eens, drie oneens.
De fracties zijn het eens dat Fryslân zijn natuurbeleid moet aanpassen, om zo schade door ganzen en andere wilde dieren te voorkomen. Hoe dat moet, verschillen de gedachten. ChristenUnie vindt dat er beter beheer nodig is om de toename van overwinterende ganzen en zomerganzen te remmen.
Volgens de VVD is het zinloos om een goede weidevogelstand en biodiversiteit na te leven als predatoren niet beheerst worden. SP en GrienLinks zien meer in het uitbreiden en verbeteren van het areaal natuurgrond, zodat beheer juist niet meer nodig is. Als de biotoop verbetert, veranderen de omstandigheden voor de op het land levende dieren. Dit is in het nadeel van de ganzen en in het voordeel voor de weidevogels.
Veldpost publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Fryslân aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Houd Veldpost.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Om de toename van overwinterende ganzen en zomerganzen te remmen, is beter beheer nodig. De ChristenUnie vindt bovendien dat er in ons cultuurlandschap geen plaats is voor de wolf.
Als er ingezet wordt op meer natuur (in plaats van minder), hebben ganzen en andere wilde dieren meer ruimte, waardoor ze minder schade veroorzaken aan landbouwgewassen.
Als de biotoop verbeterd, veranderen de omstandigheden voor de op het land levende dieren. Voor ganzen wordt het minder geschikt, voor weidevogels beter. Er moet niet geboerd worden naast de natuur, maar samen met de natuur. Zo versterk je elkaar.
Dieren die extreme overlast veroorzaken moeten worden geweerd. Op welke manier hangt van de dieren/situatie af.
We leven in een volledig ingericht landschap met gecreëerde natuur. Dit betekend dat we deze natuur moeten beheren. Ook wanneer te grote populaties aan wild schade aanrichten aan zowel landbouw als natuur.
Wij hebben heel veel twijfels bij de komst van de wolf.
De populatiestand is nog steeds niet teruggebracht op peil. De ganzen zorgen voor veel schade en overlast. BBB Fryslân zet in op actief beheer voor de enorme populaties ganzen om de toenemende ganzenschade in te perken.
De VVD heeft afgelopen jaren diverse moties ingediend om predatie aan te pakken. Deze gingen onder andere over de wolf, steenmarters, wasberen en bejaging op ganzen. Wanneer we predatoren niet beheersen is het zinloos om een goede weidevogelstand en biodiversiteit na te streven.
De keuze om schade uit te betalen bij schade aan land door ganzen en schade aan vee door de wolf dekt bij lange na de werkelijke schade niet.
Faunabeheer moet volgens JA21 met veel meer mogelijkheden kunnen worden toegepast. Dit geldt ook voor predatiebeheer, waaronder de wolf.
De PVV maakt zich al jaren erg boos over het feit dat er in Fryslân jaarlijks inmiddels al meer dan 10 miljoen euro uitgetrokken wordt voor de zogenaamde ganzenbestrijding. In werkelijkheid is het niks anders dan de mienskip laten betalen voor het in stand houden van enorme ganzenpopulaties. De opkomst van wolven en andere schadelijke soorten, moet ook bestreden worden. De wolf hoort niet in Fryslân. Voorrang aan natuurbeleid moet stoppen.
Geen toelichting.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Uiteraard is D66 Fryslân voorstander van het voorkomen van schade, maar alle schade door ganzen en wilde dieren voorkomen is onmogelijk. De aanpak met de foerageergebieden lijkt goed te werken. We moeten zorgen dat de regeling om daar aan mee te doen voor boeren aantrekkelijk blijft. Het standpunt van D66 Fryslân is dat om ruimte te bieden aan de natuur, we schade ruim moeten compenseren en ook geen belemmeringen of drempels op moeten werpen om gebruik te maken van die compensatiemaatregelen.
Natuur is essentieel voor dieren én mensen. Onze omgang met de natuur is de hoofdoorzaak van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, infectieziekten zoals COVID-19 en vogelgriep, watervervuiling, watertekorten en uitputting van de bodem. In Fryslân is veel te weinig natuur. Schade door dieren kan worden voorkomen door natuurgebieden in Fryslân flink te vergroten en met elkaar te verbinden. Dan wordt Fryslân een mooiere provincie voor dieren én mensen.
De schade door ganzen en andere wilde dieren kan maar in zeer kleine mate beïnvloed worden door het natuurbeleid op provinciaal niveau. De PvdA pleit voor Europees beschermingsbeleid wat veel meer mogelijkheden biedt om te differentiëren binnen verschillende regio’s. Tegelijkertijd moeten we er ook alles aan doen om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Als ganzenschade kan worden voorkomen door bijvoorbeeld een andere grassoort te gebruiken, is dat ook een overweging waard. De vergoeding voor ganzenschade moet geen verdienmodel worden.