Politiek in Fryslân: provincie moet biologische landbouw niet stimuleren
In totaal reageerden veertien van de zeventien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde.
De consumptie van biologische producten staat onder druk. Vraag en aanbod zijn niet in balans. Toch zijn er provincies die zich hardmaken voor meer biologische landbouwproductie. Is dat wel verstandig, als de consumptie achterblijft of maakt dat niet uit? De stelling luidt daarom: 'De provincie moet zich minder focussen op biologische landbouw'. Acht van de veertien partijen zijn het eens en vier zijn het oneens met de stelling. 50Plus heeft nog geen mening over dit onderwerp.
De partijen die vinden dat Fryslân zich minder moet focussen op biologische landbouw, hebben verschillende visies. JA21 en PVV zijn stelling: de keuze voor biologisch boeren is aan de ondernemer zelf. De provincie moet zich daar niet mee bemoeien. De ChristenUnie ziet biologische landbouw één van de onderdelen van duurzame landbouw.
GrienLinks vindt dat Fryslân juist een koploper in biologische landbouw zou moeten zijn. Volgens de SP hoeft het niet allemaal biologisch te zijn: 'extensiveren, grondgebonden, geen bestrijdingsmiddelen, is ook al winst'.
Veldpost publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Fryslân aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Houd Veldpost.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
De ChristenUnie zet in op een toekomstbestendige, grondgebonden en duurzame landbouw. Wij streven naar kringlooplandbouw, waarbij biologische landbouw één van de mogelijkheden is.
De regelgeving voor boeren is al zwaar genoeg. Dit is aan de consument. Wanneer iedereen kiest voor biologisch, dan gaat het vanzelf.
Er is op dit moment meer aanbod dan vraag naar biologische landbouw. Wanneer de overheid het aanbod gaat stimuleren, gaan de prijzen onderuit. Daarnaast vraagt biologische landbouw meer ruimte wat uiteindelijke ook ten koste zal gaan van de ruimte voor natuur. De wereld kan niet gevoed worden met alleen biologische landbouw.
Biologische landbouw heeft een hogere ecologische voetafdruk. Landbouw bedrijf je in de vorm die bij je past. Elke boer bepaalt dat zelf aan de hand van de marktwerking. Daarnaast zal het aantal hectares landbouw wat nodig is om dezelfde opbrengst te verkrijgen verhoogt moeten worden indien meer biologisch geteeld zal gaan worden, omdat biologische landbouw een lagere opbrengst per hectare heeft. Als 100% van de consumenten biologisch wil of kan kopen, worden 100% van de boeren ook biologisch.
Om de markt goed te bedienen zul je een mix moeten hebben van meerdere vormen van landbouw. Met alleen biologische landbouw kan de boer niets verdienen en veel consumenten kunnen (en willen) dit niet opbrengen. Kortom, er is geen markt voor puur biologische landbouw.
Volgens JA21 is het aan de agrarische ondernemer zélf om te bepalen voor welk type landbouw hij/zij kiest. Dit zien wij niet als een taak van de provincie.
Biologische landbouw vergt veel meer grond dan traditionele landbouw omdat het veel minder product per hectare oplevert. Alleen al om die reden zouden al die groene mensen die minder grond en stikstofuitstoot aan de voedselvoorziening willen toewijzen, zich nog maar eens achter het oor moeten krabben. De PVV is bovendien van mening dat een boer zelf in alle vrijheid moet kunnen bepalen hoe hij zijn bedrijf wil runnen en wat voor producten hij wil leveren. De provincie mag zich daar niet mee bemoeien!
Als er meer biologische producten komen dan de markt aan kan, dan gaat iedereen daar aan kapot. Ook de biologische boeren. Daarnaast zijn er tegenwoordig tig melkstromen die gelijk zijn aan biologisch. Het is pertinent onwaar dat alleen biologische producten duurzaam zijn.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Fryslân zou juist koploper biologische landbouw moeten zijn. Biologische boeren dragen immers bij aan het oplossen van de problemen in de landbouw (en hebben een positief effect op mens, dier, plant en omgeving). De ambitie van de EU is dat in 2030 25 procent van de totale landbouwgrond gebruikt wordt voor biologische landbouw. In Nederland is er 4 % van het land in gebruik voor biologische landbouw.
De prijzen van biologisch voedsel zijn oneerlijk berekend. Hier blijft zoveel van bij de supermarktketen hangen, dan het voor de consument onaantrekkelijk wordt gemaakt dit te kopen. Als de prijs eerlijk wordt (omlaag en meer voor de boer), dan is het ook rendabel om biologisch t gaan boeren. Hiermee put je de grond ook minder uit en zorg je dat deze ook voor toekomstige generaties te gebruiken is.
D66 Fryslân vindt dat de provincie zich hard moet maken voor de transitie naar natuurinclusieve kringlooplandbouw. Door de combinatie van deze twee begrippen sluit je al meer aan bij de uitgangspunten van biologische landbouw. Bovendien kan de kennisontwikkeling van biologische boeren helpen bij de transitie.
Het streven van de Europese Commissie is 25% biologisch areaal in de EU in 2030. De minister van LNV streeft naar 15 % in 2030. Het Nederlandse biologische landbouwareaal bedraagt momenteel 4,4%. Bovendien biedt biologische landbouw met ondersteuning vanuit het GLB een groen en goed verdienmodel voor boeren, omdat naast ondersteuning er geen onkosten voor de aanschaf van kunstmest, krachtvoer en landbouwgif meer zullen zijn.
Wel een heel ongenuanceerde stelling. Minder biologische landbouw is onwenselijk, uitbreiding zou mooi zijn, maar er zijn meer vormen van landbouw die beter in balans zijn met de natuur dan de intensieve landbouw die hier en daar nog aanwezig is. Dus extensiveren, grondgebonden, geen bestrijdingsmiddelen, is ook al winst. Het hoeft niet allemaal biologisch te zijn.