Uitbreiding Eemshaven in Groningen mag niet ten koste gaan van landbouwgrond
In totaal reageerden veertien van de negentien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde.
Met de stelling 'De uitbreiding van de Eemshaven mag niet ten koste gaan van vruchtbare goede landbouwgrond' zijn acht van de veertien partijen het eens, vijf oneens. De Partij voor het Noorden vindt het een dilemma en kan geen keuze maken.
SP, Volt en PvdD willen dat de landbouwgrond weliswaar behouden moet blijven, maar dan gebruikt moet worden voor duurzame, natuurinclusieve en extensieve landbouw. D66 en Groninger Belang stellen dat ze door concentratie van industrie bij bijvoorbeeld de Eemshaven landbouwgrond elders beschermen.
Veldpost publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Groningen aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Ruime meerderheid Groningse partijen voorstander van predatie-luwe gebieden voor weidevogels
Groningen moet geen wettelijk voorkeursrecht op landbouwgrond toepassen
Houd Veldpost.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
GroenLinks is van mening dat er voldoende vrije bedrijfsruimte aanwezig is in onze provincie voor nieuwe bedrijven. Bestaande bedrijventerreinen willen we verder verduurzamen en vergroenen om het aantrekkelijk te maken voor nieuwe en bestaande bedrijven. We plaatsen bomen, struiken en plekke om water op te vangen. In onze provincie is geen ruimte voor nieuwe vervuilende bedrijven.
: De SP wil niet minder boeren maar juist méér boeren. Met een andere bedrijfsvoering en provinciaal beleid kan dat. Maar dan is er ook juist landbouwgrond nodig om boeren meer natuurinclusief en extensief te laten boeren.
De landbouwgronden in onder andere de Oostpolder mogen niet worden opgeslokt voor industrie. Ze moeten worden gebruikt voor duurzame voedselproductie, zoals teelt van (eiwit) gewassen voor humane consumptie.
Vruchtbare goede landbouwgrond is van groot belang voor de Groninger economie en onze voedselvoorziening. Deze moet daarom zoveel mogelijk beschikbaar blijven voor landbouwdoeleinden, vooropgesteld dat het om natuurinclusieve landbouw gaat. In de afweging tussen verschillende functies die in de provincie een plekje moeten krijgen kan het echter toch soms nodig zijn daar vruchtbare landbouwgrond voor beschikbaar te stellen. Maar liever niet.
In April 2021 is besloten om de Eemshaven met 600 ha goede landbouwgrond uit te bereiden. Dit is voor BBB voorlopig genoeg!
O.a. de pootgoedsector is mondiaal van groot belang. Het opofferen van unieke vruchtbare grond is uiterst onverstandig. Uitbreiding van de Eemshaven dient op een andere manier te geschieden, bijvoorbeeld buitendijks.
Belang van Nederland Ziet liever dat de uitbreiding van de Eemshaven op een andere plaats zou vinden dan de weg die nu in is geslagen. De economische belangen moeten in samenwerking met de agrarische sector ingevuld worden.
Er wordt in de Eemshaven steeds meer vruchtbare landbouwgrond opgeofferd voor grootschalige industrie en datacenters. Daar is de PVV op tegen, omdat de boeren daardoor steeds verder in het gedrang komen. Ook willen wij onze provincie als landbouwprovincie bij uitstek behouden.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Het is onverstandig om uitbreiding van de Eemshaven te verhinderen omwille van vruchtbare landbouwgrond. De Eemshaven is één van de weinige plekken in Nederland waar de industrie met duurzame energie mogelijk is. D66 heeft ook voor het nieuwe bedrijventerrein in de Oostpolder gestemd omdat dit een logische plek is voor duurzame bedrijven en werkgelegenheid van de toekomst. Om landbouwgrond te beschermen wil D66 juist zoveel mogelijk industrie realiseren op bestaande terreinen. Wij zijn voor een concentratie van grote ruimtevragers op enkele plaatsen in de provincie.
In de basis zijn wij voor vruchtbaar landbouwgrond, maar wij begrijpen ook dat je niet overal industrie wilt en dat het geconcentreerd wordt. En dan lijkt de Eemshaven en logische plek. Het is wel de vraag of er 600 hectare nodig is, want er wordt nu ook gesproken over 400 hectare dat nodig zijn. We moeten terughoudend zijn om zeer vruchtbare landbouwgrond op te offeren.
De uitbreiding van de Eemshaven kan alleen een succes worden als de nieuwe invulling meerwaarde heeft ten opzichte van het huidige gebruik; voedselproductie. Voor beoordeling van de plannen voor de Oostpolder is van groot belang dat iedereen die daar in de buurt woont, daar ook kan blijven wonen. Daarnaast moeten de bedrijven niet van buiten halen, wat een ander bedrijf over heeft, zoals water of warmte. Ook moet ruimte optimaal benut worden door middel van groene daken of zonnepanelen op daken. Een natuurlijke buffer langs de rand van het industriegebied moet de natuur, recreatiemogelijkheden en het aanzicht van de Eemshaven verbeteren.
JA21 vindt dat uitbreiding van de Eemshaven onder voorwaarden mogelijk moet zijn. Het hangt er sterk vanaf welke toevoegingen er gedaan worden. Wij zijn bijvoorbeeld tegen datacenters en zonnevlaktes op deze locatie, maar willen de bouw van een kerncentrale wel onderzoeken en stimuleren.
Deze hoeveelheid grond is verwaarloosbaar ten opzichte van alle goede landbouwgrond in Groningen. De uitbreiding van de Eemshaven is belangrijk voor de economie.
Dilemma:
Uitbreiding landinwaarts gaat altijd ten koste van goede landbouwgrond, maar zeewaarts bouwen is geen optie en niet uitbreiden is dan de andere optie. Afweging, hoeveel omzet en werkgelegenheid levert het op voor Groningers en hoeveel landbouwgrond kost het.