Drenthe moet geen bovenwetellijke eisen stellen aan gewasbescherming
In totaal reageerden elf van de negentien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde. Onder meer GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren deden dat niet. Bij deze stelling heeft dat mogelijk invloed.
Met de stelling 'Drenthe stelt geen bovenwettelijke eisen ten behoeve van gewasbescherming in de gehele sector, inclusief de bollen- en lelieteelt' zijn zeven van de elf partijen het eens en vier het oneens.
De meeste partijen vinden dat Drenthe er geen extra provinciale regels voor moet instellen en dat de landelijke wet- en regelgeving volstaat. De VVD schrijft dat ‘we er op moeten vertrouwen dat instanties als het RIVM en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) vanuit hun grote expertise de juiste besluiten nemen’. D66 en Alliantie zijn het daarmee oneens en vinden dat vooral de sierteelt negatieve effecten heeft op de volksgezondheid. D66 pleit daarom voor spuit- en teeltvrije zones in de nieuwe Omgevingswet. Nieuwkomer Alliantie vindt dat er ingezet moet worden op teeltverduurzaming.
Veldpost publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Drenthe aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Een overlastgevende wolf moet gedood kunnen worden in Drenthe
Houd Veldpost.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van de partijen.
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Het wettelijk kader is hier leidend, Het CDA wil geen extra regels bovenop de landelijke.
De sector werkt geheel volgens wettelijke richtlijnen zoals vastgesteld door het RIVM. Daarnaast hebben Drentse telers zich open en transparant opgesteld en vrijwillig meegewerkt aan spuitzones en niet spuiten bij harde wind. Tegenstanders blijven hun eigen subjectieve opvattingen spuien en vertroebelen daarmee een zuivere, onafhankelijke visie. JA21 staat pal achter de telers!
Voor gewasbescherming volgen we de richtlijnen die gesteld zijn en volgen we de wetenschappelijke onderbouwing van college voor toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB).
Bij vergunningverlening houden we ons aan de landelijke wet- en regelgeving. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bepaalt welke middelen zijn toestaan. De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert de hoeveelheid middelen en juiste toepassing. De VVD vindt dat we er op moeten vertrouwen dat deze instanties vanuit hun grote expertise de juiste besluiten nemen. Wij hebben 100% vertrouwen in dit bevoegd gezag. Het geeft geen pas om daarbovenop in Drenthe als provincie zelf extra regels in te voeren. De VVD stelt daarom: geen Drentse regels bovenop Haagse en Brusselse regels.
Dit is voldoende gereguleerd door de landelijke overheid.
Agrariërs moeten zelf kunnen beslissen over hun bedrijfsvoering en niet onnodig worden belemmerd.
Geen toelichting.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
We zijn vóór het stimuleren van het minder gebruiken van bestrijdingsmiddelen, vóór het stimuleren van duurzame bestrijdingsmiddelen en voor een strikte handhaving van de bestaande regels. Bovenwettelijke eisen zijn daarbij niet passend. Toch is het verstandig om in de directe omgeving van woningen en natuur niet-duurzame bollen- en lelieteelt niet langer toe te laten vanwege de effecten op mens en milieu. Daarom dient de provincie samen met bollen- en lelietelers meer in te zetten op een duurzame teelt met minimale risico’s.
Volt Drenthe streeft naar een natuurinclusieve landbouw waarin het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk wordt vermeden. Wij streven hiernaar ten behoeve van het verbeteren van de biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. Wij zien juist kansen in de natuurinclusieve landbouw om een oplossing te zijn in de meervoudige problematiek die speelt in de provincie, inclusief een goed verdienmodel voor de boer.
De sierteelt vraagt een intensieve bewerking die ongewenste effecten heeft op de volksgezondheid, de leefomgeving en op de omliggende natuur, de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Wij pleiten voor invoering van spuit- en teeltvrije zones in de nieuwe Omgevingswet.
Met name de bollen- en lelieteelt legt een te groot beslag op gezondheid en het milieu (met name water). Daar willen we paal en perk aan stellen en als extra Drentse regels daarvoor nodig zijn, dan wijzen wij dat niet af.