Flevoland moet eigen overheidsinstanties niet verplichten biologische producten af te nemen
In totaal reageerden twaalf van de zeventien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde.
Flevoland heeft naar verhouding de meeste biologische boeren van Nederland, maar de prijzen voor biologische producten staan onder druk. De afzet en consumptie moeten dus bevorderd worden. Toch vinden negen van de twaalf partijen die op de stellingen reageerden, niet dat de provincie daar een actieve rol in moet spelen.
GroenLinks is het wel met de strekking van de stelling eens, maar vraagt zich af of daarmee het probleem van te lage prijzen voor biologische producten opgelost kan worden. De PvdD vindt dat de norm voor inkoopopdrachten 100 procent klimaatneutraal, diervriendelijk, biologisch, fair trade en zoveel mogelijk lokaal moet zijn.
Houd Veldpost de komende dagen in de gaten voor meer reacties opstellingen uit Flevoland
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Dit lijkt ons een uitstekend plan. Of je daarmee het probleem van te lage prijzen voor gezonde landbouw producten oplost is de vraag, maar het is een mooi begin. Wat GroenLinks betreft wordt de BTW op biologische groente en fruit afgeschaft en wordt het verschil gedeeld door consumenten en biologische boeren, waardoor de afzet toe zal nemen.
De provincie geeft het goede voorbeeld. De norm voor inkoopopdrachten en aanbestedingen wordt 100% klimaatneutraal, diervriendelijk, biologisch, fair trade en zoveel mogelijk lokaal.
In principe is D66 Flevoland het eens met de strekking van deze stelling. De provincie moet zelf het goede voorbeeld geven door duurzame producten. Het is wel zo dat de provincie geen wettelijke middelen heeft om dat te verplichten aan andere overheidstellingen. We kijken ook breder dan biologisch. Immers: biologische landbouw is niet synoniem met duurzaam. Wat ons betreft gaat de provincie dan ook uit van twee pijlers bij de inkoop: lokaal én duurzaam.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Het stimuleren van de afname van biologische, zo ook niet van gangbare, landbouwproducten is geen taak van de provincie. Dit moeten we echt aan de markt over laten. De consument kiest zelf zijn producten – daar moet de overheid niet op ingrijpen.
De markt voor voedsel moet een vrije markt blijven van vraag en aanbod, sturen van de markt werkt alleen ongewenst prijsverhogend.
We zijn het eens met het doel maar verplichten is niet iets waar de PvdA snel toe over zal gaan. Als PvdA willen we toewerken naar een systeemverandering waardoor biologische producten meer gangbaar worden. Dit moet niet op burgers en boeren wordt afgewenteld. De rijksoverheid heeft hier een taak in. Een verplichting lijkt ons ook niet de aangewezen weg. Zeker niet omdat Flevoland al voorloper is op het gebied van de biologische landbouw.
Als de mensen het niet kopen (vanwege prijstechnische aspecten) is er dus geen markt voor.
De markt voor biologische producten moet overgelaten worden aan de markt. Daar moet de overheid zich niet in willen mengen. Anders ga je kunstmatig een markt opbouwen zonder fundament.
Dat klinkt heel sympathiek maar dat kan de provincie niet. Ze gaat alleen over haar eigen inkoop. We zien ook het verschil tussen de wens naar biologisch voedsel en de realiteit. Er is te weinig vraag naar biologische producten om uitbreiding te kunnen realiseren. Als we daar verandering in willen brengen moeten daar goede ketenafspraken voor komen anders blijft de markt gewoon zijn werk doen. Overigens geldt een eerlijke betaling voor boeren ook voor de gangbare landbouw
JA21 is tegen dwang en gaat Flevolandse overheidsinstellingen niet verplichten om biologische producten af te nemen. De ontwikkeling naar kringloop/biologische landbouw is in de eerste plaats aan de boeren zelf en kan gestimuleerd worden. De provincie kan hier alleen een faciliterende en stimulerende rol hebben; de provincie gaat geen verplichtingen opleggen in dit kader.
Die taak heeft een provincie niet om zaken te verplichten, wel om zaken te stimuleren.
Innovaties moeten naar de mening van Krachtig Flevoland ondersteund worden. Krachtig Flevoland wil polarisatie tegengaan, samen met kennisinstellingen en andere betrokkenen werken aan een duurzame en toekomstbestendige agrarische sector. De provincie heeft de komende jaren de opdracht om stad en platteland met elkaar te verbinden en de ontstane kloof te dichten. We hebben elkaar nodig en Krachtig Flevoland zet zich dan ook in voor herstel van vertrouwen en het verbinden van verschil. Dit is de primaire taak van alle overheidslagen in relatie met de agrarische sector!
Biologische productie zou zelfstandig moeten kunnen opereren om op lange termijn ook levensvatbaar te blijven, Innovatie ontwikkelingen moeten wel gestimuleerd worden. Specifieke subsidies voor ontwikkeling staat echter los van reguliere biologische productie.