Politiek Flevoland verdeeld over faunabeleid
In totaal reageerden twaalf van de zeventien partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Veldpost aan ze voorlegde.
Met de stelling 'De provincie moet haar natuurbeleid aanpassen om zo schade door ganzen en andere wilde dieren te voorkomen.' zijn zeven van de twaalf partijen het eens, vier het oneens en D66 koos voor neutraal.
Over het aanpassen van het natuurbeheer om faunaschade te voorkomen, denken de partijen verschillend. Het CDA is terughoudend. Er is net een beleidswijziging geweest en de partij wil een pas op de plaats: „Laten we even afwachten of die werkt voor we weer gaan veranderen.” Sterk Lokaal Flevoland vindt dat de jacht veel meer ruimte moet krijgen om schade van vooral ganzen tegen te gaan. De huidige coalitiepartijen VVD en GroenLinks en PvdD vinden dat de provincie al genoeg doet om boeren bij faunaschade te ondersteunen.
Veldpost publiceerde hoe de partijen uit Flevoland aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Politiek Flevoland: provincie moet meer grip op grondmarkt krijgen
Flevoland moet eigen overheidsinstanties niet verplichten biologische producten af te nemen
Partijen die het eens zijn met de stelling:
Met het feit dat faunabeheer en schadebestrijding in de landbouw nodig blijft om draagvlak van boeren te behouden. Er is net een wijziging geweest in Flevoland, daar is niet iedereen blij mee. Laten we maar even afwachten of dat werkt voor we weer gaan veranderen.
Deze provincie is anders dan andere en is qua natuur gewoon niet zo aantrekkelijk voor de wolf.
De enorme hoeveelheid ganzen zorgen voor grote overlast en aanzienlijke kosten van land en tuinbouw, als provincie moeten we ons afvragen of het gevoerde natuurbeleid met betrekking tot ganzen een natuurbeleid is dat op dit moment nog voldoende gebalanceerd is voor de toekomst.
Schade dient zoveel als mogelijk te worden voorkomen; conform provinciale voorwaarden moet opgetreden schade vergoed worden.
Oostvaarders plassen is een 'wensnatuur'-gebied waar veel te veel vervuiling van het oppervlaktewater plaatsvindt. En vossen, wolven en eksters zijn rovers die te veel schade aanrichten.
De jacht moet veel meer ruimte worden gegeven om de schade van bijv. met name ganzen tegen te gaan. De schade die jaarlijks nu moet worden uitgekeerd is ongeveer 70.000.000 per jaar!
De SGP wil dat er op korte termijn een ganzenpact gesloten wordt met een paar omliggende provincies. We moeten het niet zover laten komen als nu in Friesland en Noord-Holland realiteit is. Ook voor de wolf is geen ruimte in Flevoland. Europees gezien moeten voor dit soort leefgebieden aangewezen worden. Daarbuiten kan er dan beheerd worden. Wat de SGP betreft ook meer ruimte om ander wild te beheren om recht te doen aan de kernfunctie van Flevoland, namelijk voedselvoorziening.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
De stelling is wat weinig concreet. Op welke manier moet het natuurbeleid worden aangepast?
Schade door ganzen en wilde dieren is niet te voorkomen. Wel moet actief worden ingezet in verjagen en schadevergoeding.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
De provincie investeert actief in (innovatieve) niet-dodelijke oplossingen voor zogenaamde mens-dierconflicten, zoals schade aan gewassen en verkeersveiligheid. Zo stimuleert Flevoland landschapsmaatregelen om gewasschade te helpen voorkomen.
Boeren worden al gecompenseerd voor faunaschade.
Ongeremde groei van diersoortenpopulaties moet voorkomen worden. Maar het kan niet zo zijn dat het beleid door 1 enkele doelstelling bepaald wordt. Daarvoor is het te complex. We willen wij ons daarbij uiteraard houden aan het landelijk beleid en de wet Flora en Fauna.
Er zijn diverse mogelijkheden om schade door ganzen te voorkomen en zelf aan te pakken – vlaggen, vogelverschrikkers, knalapparaat of door jagers. De verantwoording hiervoor ligt bij de boer.