Extra stikstofgevoelige natuur nog niet opgenomen in nieuw ontwerp-beheerplan Friese Meren
In november 2022 heeft minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijngebieden ('het veegbesluit') vastgesteld. In sommige gebieden zijn er daardoor extra habitats en soorten door het Rijk aangewezen waarvan een deel stikstofgevoelig zijn. Deze zijn nog niet opgenomen in het ontwerp-beheerplan dat nu ter inzage ligt. De provincie is ook in beroep tegen deze aanwijzing gegaan.
De komende drie jaar zal al wel gekeken worden welke aanvullende maatregelen voor de nieuw aangewezen soorten nodig zijn. De maatregelen worden dan toegevoegd aan het nieuwe plan.
Ter inzage
Het nieuwe Natura 2000-beheerplan van het Friese Merengebied waar onder andere de Natura 2000-gebieden het Sneekermeergebied, Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving en de Witte en Zwarte Brekken onder vallen, ligt van 17 maart tot 1 mei ter inzage.
Net als in het huidige plan, blijft de ontwikkeling van moeras, natte graslanden en watervegetaties zoals krabbenscheer centraal staan. Dit draagt bij aan voldoende geschikt leefgebied voor bijvoorbeeld de kwetsbare meervleermuis en de Noordse woelmuis, maar ook voor vogels zoals de kemphaan en het porseleinhoen.
De Friese Meren zijn ook een belangrijk rustgebied voor overwinterende vogels zoals de smient en het nonnetje. Ook onderdeel van het plan zijn aanvullende onderzoeken om de knelpunten en kansen voor het behoud van verschillende Natura 2000-soorten beter in beeld te brengen.
Nieuwe plan
Het huidige beheerplan loopt nog tot 1 juli 2023. Fryslân heeft daarom de afgelopen tijd met terreinbeheerders, het waterschap, boeren, recreatie en belanghebbenden aan een nieuw plan gewerkt. In zo’n beheerplan staat hoe de bijzondere soorten in de gebieden beschermd en versterkt moeten worden.
De provincie is daar verantwoordelijk voor. Het nieuwe plan is voor de jaren 2023 tot en met 2029. Het is bepalend voor de verdere inrichting, het gebruik en beheer van de gebieden.