Koetoilet verzamelt dagelijks bijna zes urinelozingen
Het koetoilet op de proefboerderij ving op deze manier dagelijks 12 tot 13 liter urine op. Dat is ongeveer een derde van wat een koe gemiddeld dagelijks aan urine produceert (ongeveer 35 liter urine en 45 liter feces).
Het koetoilet werkt als een doorloopkrachtvoerbox waarbij de koe wordt gestimuleerd om te urineren. Een opvangbak strijkt daarbij voorzichtig langs het gedeelte tussen het achteruier en de vulva van een koe. Dit stimuleert het urineren van de koe. De urine wordt vervolgens opgevangen en afgevoerd naar een aparte opslag. Wanneer de portie krachtvoer op is, verlaat de koe de box aan de voorkant. Deze techniek moet de uitstoot van ammoniak verminderen.
Tijdens het onderzoek werd onderzocht in hoeverre deze techniek invloed heeft op het gedrag van de koeien. Hieruit blijkt dat vaarzen de toilet iets vaker bezochten dan oudere koeien. Van de vaarzen kon ook meer urine worden opgevangen.
Geen hinder
Het aantal urinelozingen van 5,7 per koe per dag werd bereikt inclusief stimulering. Volgens de onderzoekers nam het aantal lozingen door het stimuleren toe en waren de hoeveelheden urine bij de door stimuleren opgewekte lozingen kleiner dan wanneer er sprake was van spontane lozingen.
Het aantal toiletbezoeken en urinelozingen was het hoogst bij een gemiddelde staltemperatuur van 5 tot 10 graden. Naarmate de temperatuur daalde of steeg, nam het aantal bezoeken en lozingen geleidelijk af. Daarnaast bleek dat het aantal stimulaties toename om koeien te laten urineren van 42 bij 5 graden onder nul tot 52 stimulaties bij 20 graden Celsius.
Volgens de onderzoekers ondervonden de koeien geen hinder van de stimulatie en het opvangen van de urine in de koeloilet. Maar, zo geven zij aan, de impact op welzijn is in de dit onderzoek niet daadwerkelijk onderzocht. Dit wordt ook ondersteunt door Hanskamp, de ontwikkelaar en productent van de koetoilet. Hanskamp stelt vast dat koeien geen stresssignalen vertonen in het station en tijdens de stimulatie.