Waterschap Hunze en Aa’s stelt geen watergangen beschikbaar voor eco-regelingen
Waterschap Scheldestromen maakte vorige week bekend dat boeren sloten kunnen aanmelden als maatregel voor de eco-regelingen. Door medewerking te verlenen acht het waterschap de kans groter dat boeren maatregelen nemen die ook bijdragen aan waterschapsdoelen op het gebied van met name waterkwaliteit en ecologie.
Hunze en Aa's kreeg van verschillende kanten vragen of het in navolging op Scheldestromen ook watergangen wil aandragen voor de eco-regelingen die onderdeel zijn van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het waterschap met een werkgebied in Drenthe en Groningen heeft verschillende argumenten om dit niet te doen.
Andere situatie
Ten eerste is de situatie anders. Bij Scheldestromen zijn alle sloten in eigendom en in onderhoud bij het waterschap. Bij Hunze en Aa’s zijn alleen de hoofdwatergangen in eigendom, beheer en onderhoud van het waterschap.
Daarnaast vindt Hunze en Aa's het nodig om de hoofdwatergangen en onderhoudspaden zelf in het bezit te hebben en te gebruiken met het oog op goede uitvoering van de beheer- en onderhoudstaken. Het beschikbaar stellen via gebruikers- en beheerovereenkomsten is daarom niet aan de orde. Dit zou in strijd zijn met het onderhoudsbeheerplan.
Het laatste argument is dat Hunze en Aa's zich afvraagt of het beschikbaar stellen van gelden voor GLB-doeleinden aan een particulier niet in strijd is met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Waterschap Hunze, Aa’s