29 PAS-melders in Groningen legaal verklaard na uitspraak afkapgrens 25 km
De Raad van State oordeelde woensdag dat het berekenen van stikstofneerslag tot een grens van 25 kilometer via Aerius aanvaardbaar is. Dit mocht al vanaf 2022, maar het was tot woensdag onduidelijk of dit ook stand zou houden bij de rechter. Nu de hoogste bestuursrechter daar een uitspraak over heeft gedaan, verwacht de provincie geen negatieve juridische gevolgen meer omdat er geen hoger beroep mogelijk is tegen een uitspraak van de Raad van State.
De uitspraak betekent goed nieuws voor de bedrijven in het gebied rond de Eemshaven en Delfzijl. In de zone kan de stikstofuitstoot dus niet meer leiden tot een vergunningplicht. Het gaat om 29 agrarische PAS-melders, een onbekend aantal vrijgestelde bedrijven (met deposities tussen 0,05 en 0,005 mol per hectare per jaar) en interimmers. De laatste groep zijn bedrijven zonder natuurvergunning die gestart of uitgebreid zijn na het van kracht worden van de beschermingsbepalingen van de Habitatrichtlijn.
Ook de industriële bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl kunnen zich nu verder ontwikkelen.
Honderden bedrijven zonder natuurvergunning
Groningen schat in dat er enkele honderden bedrijven zijn zonder natuurvergunning. Maar omdat deze zich nooit hebben gemeld, weet de provincie niet om hoeveel het exact gaat. De provincie adiseert deze ondernemers om bij twijfel een Aerius-berekning uit te voeren. Op de kaart (zie hieronder) kunnen ze zien of ze in de zone buiten de 25 kilometer vallen.
Wel stikstofreductie nodig
Toch betekent dit niet dat er geen stikstof meer gereduceerd hoeft te worden in Groningen, legt gedeputeerde Johan Hamster uit bij RTV Noord. „De stikstofuitstoot in de hele provincie moet moet een kwart omlaag. Daarnaast moeten we aan natuurherstel doen in Lieftinghsbroek. Dit is nodig om weer vergunningen te kunnen verlenen in de provincie."
Hamster was verrast door de uitspraak. „Het is voor het eerst dat een beperking op de stikstofuitstoot is geaccepteerd. Het is een keerpunt in deze discussie. Tot op heden werd er gezegd dat elke extra uitstoot niet mogelijk was vanwege de verslechtering van de natuur. Nu is er een grens qua afstand. Dit zou een omkering kunnen zijn zodat we meer duidelijkheid krijgen over wanneer iets wel of niet kan. Zo kan Nederland hopelijk weer van het slot af."