Toezicht stikstofuitstoot veehouders Flevoland van start

De provincie gaf in de zomer van 2022 opdracht aan de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) om de toezichtstrategie Stikstof uit te voeren. De OFGV heeft daarna volgens GS flinke inspanningen gedaan voor het werven van toezichthouders voor stikstof. Dit voorjaar heeft Flevoland één toezichthouder kunnen aanstellen en er één kunnen inhuren tot en met december.
Administratieve controles
Beide toezichthouders worden fulltime op de toezichtstrategie stikstof ingezet, aldus Flevoland in een voortgangsbrief over de uitvoering van de toezichtstrategie. ‘Zij zijn gestart met het maken van een toezichtsplan en administratie controles. Dit zal op korte termijn worden uitgebouwd naar controles in het veld.’
Drie handhavingsverzoeken
GS vertellen verder dat door de OFGV een handhavingsjurist is ingezet op handhavingsverzoeken die op basis van de Wet natuurbescherming op het onderdeel stikstof binnen komen. Sindsdien zijn er die handhavingsverzoeken ingediend en afgehandeld.
Focus op stalemissies
De focus ligt op het toezicht op stalemissies van de veeteelt, legt Flevoland uit. De provincie meldt dat er in 2021 1651 landbouwbedrijven in Flevoland waren, waarvan 500 veehouderijen. Daarvan zijn er 100 met een vergunning Wet natuurbescherming, 147 PAS-melders en 250 bedrijven waarvan de situatie niet bekend is.
Geen handhaving PAS-melders
‘Over illegale activiteiten met uitzicht op legalisatie (PAS-melders en activiteiten onder de voormalige vrijstellingsdrempel) is interprovinciaal afgesproken dat er vooruitlopend op legalisatie niet handhavend wordt opgetreden’, meldt Flevoland.
80 tot 100 per jaar
Flevoland schat in dat er met twee fte ongeveer 80 tot 100 bedrijven per jaar bezocht kunnen worden. ‘Met dit tempo kan binnen zeven jaar elk bedrijf zijn bezocht. Daarmee zullen voor 2030 alle bedrijven zijn bezocht’, aldus de provincie ter besluit.