Gemeenten mogen de wolf direct doden bij acuut gevaar
Een wolf is een Europees beschermde diersoort. Daarom is beheer aan strenge regels verbonden. De nieuwe regels op het gebied van interventie zijn een aanvulling op het huidige wolvenplan dat stamt uit 2019.
Als een wolf acuut gevaar veroorzaakt voro mensen, dan mag een burgemeester op basis van de Gemeentewet besluiten om het dier af te schieten. Dit mocht al, maar is nu ook officieel in de richtlijnen vastgelegd. Provincies hebben deze optie ook, maar kunnen dat alleen via de Wet Natuurbescherming. Het verschil is dat provincies eerst alle andere niet-dodelijke maatregelen overwogen moet worden, voordat er tot dodelijke maatregelen overgegaan kan worden. Gemeenten mogen dit direct.
Verjagen
Nieuw is dat bijvoorbeeld veehouders de wolf ook mogen verjagen met geluiden of visuele middelen als er sprake is van een gevaarlijke situatie. hiervoor is geen ontheffing nodig. Daarbij is het niet toegestaan om de wolf daarbij te verwonden. Als de wolf verjaagd is, dan mag het dier niet opgejaagd of achtervolgd worden.
Dit is bij de wet niet verboden, hier is dus geen toestemmingsbesluit, zoals een ontheffing voor nodig. Verjaging mag bijvoorbeeld met geluiden of visuele middelen. Het is niet toegestaan de wolf te verwonden. Wanneer de gevaarlijke situatie is verholpen, moet het verjagen gestaakt worden, de wolf mag niet worden opgejaagd of achtervolgd.
Ook op het gebied van preventie en subsidie zijn er zaken aan het wolvenplan toegevoegd. Deze waren eerder ook al aangekondigd, zoals de tegemoetkoming voor wolvenschade bij alle hoefdieren.
Nieuw wolvenpan
De provincies, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en IPO/BIJ12 werken ondertussen ook aan een nieuw wolvenplan. Deze wordt naar verwachting in 2024 vastgesteld.